Nederlandse trainers naar Uganda

18/03
2013
Vanuit Nederland zijn vandaag de laatste van in totaal 4 militaire trainers naar Uganda vertrokken. Het 4-tal gaat Ugandese militairen opleiden voor deelname aan vredesmissies.

De Nederlanders maken deel uit van het Amerikaanse initiatief Africa Contingency Operations Training and Assistance (ACOTA). Dit is bedoeld om de Afrikaanse militaire capaciteit te vergroten door instructie, training en het leveren van materieel. Dit moet Afrikaanse landen in staat stellen om met partners van het continent vredesoperaties uit te voeren, zoals de huidige missie van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Lessen en apparatuur

Militairen krijgen les over zaken als konvooibegeleiding, vluchtelingencoördinatie en commandovoering over kleine eenheden. Qua materieel worden ze uitgerust met mijnendetectie-apparatuur, medische velduitrusting, uniformen en mobiele waterzuiveraars. Daarnaast worden Afrikaanse trainers opgeleid die de taken van de ACOTA-trainers kunnen overnemen.

Duizenden militairen en trainers

ACOTA bestaat sinds 1997. Sindsdien zijn er meer dan 215.000 militairen opgeleid, onder wie duizenden trainers, uit 25 landen: waaronder Kameroen, Ethiopië, Kenia, Mali, Namibië, Nigeria, Tanzania, Zambia en Zuid-Afrika. Deze vredeshandhavers hebben sindsdien deelgenomen aan een groot aantal missies in onder meer Soedan, Congo, Ethiopië-Eritrea en Somalië.

Schoolvoorbeeld

Jaarlijks worden opeenvolgend 3 bataljonstaakgroepen getraind, tot 3.500 militairen per keer. Nederland leidt op dit moment naast Uganda militairen op in Burundi. Laatstgenoemde land wordt internationaal gezien als een voorbeeld van het succes van ACOTA. Het optreden van deze troepen werd als bijzonder professioneel en betrokken beoordeeld.

Datum: maandag 18 maart 2013, 13:31
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Burundi, Congo, Eritrea, Kameroen, Kenia, Mali, Nigeria, Soedan, Tanzania, Uganda, Zambia

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry