Wereldwijd minder bossen gekapt

25/03
2010
ROME (ANP) - Wereldwijd is er de afgelopen tien jaar minder bos verdwenen. Het is een eerste teken dat de wereldwijde inspanningen tegen ontbossing vruchten afwerpen. Dat stelt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een donderdag gepubliceerd rapport. De organisatie wijst er op dat ondanks de positieve ontwikkelingen jaarlijks 5,2 miljoen hectare verdwijnt: een gebied met de oppervlakte van Costa Rica (zo'n 1,25 keer Nederland).

Tussen 2000-2010 ging elk jaar 13 miljoen hectare bos verloren door toedoen van de mens of door natuurlijke oorzaken. Het decennium daarvoor ging het nog om 16 miljoen hectare. Netto verdween tussen 2000-2010 jaarlijks gemiddeld 5,2 miljoen hectare. Vooral door ambitieuze herbebossingsprogramma's in China, India en Vietnam kon een deel van de verwoestingen worden gecompenseerd. In de tien jaren daarvoor was het netto verlies nog 8,3 miljoen hectare per jaar.

Duurzaam beheer

Veel landen wijzigden hun beleid en wezen bossen toe aan plaatselijke gemeenschappen die de gebieden duurzaam beheren. Verder werden meer bossen in nationale parken opgenomen of in andere wettelijk beschermde gebieden.

Bossen bedekken ongeveer 31 procent van het landoppervlakte van de aarde. Zij slaan ongeveer 289 miljard ton koolstof op, meer dan alle koolstof in de atmosfeer.

Datum: donderdag 25 maart 2010, 06:24
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: China, Costa, Costa Rica, India, Italië, Rome, Vietnam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry