Ondanks crisis toch nieuwe woningen voor jongeren en studenten in Amsterdam

12/03
2014
Ook in moeilijke tijden zijn er in Amsterdam woningen voor studenten en jongeren bijgekomen. Dit blijkt uit de Voortgangsrapportage Jongeren- en Studentenhuisvesting 2013. Voor studenten gaat het om een kleine 1.000 extra woningen, voor jongeren om bijna 400. Dit is weer een stap in de richting van de ambitie om 9.000 woningen voor studenten en 2.500 woningen voor jongeren toe te voegen tussen 2010-2014.

Wethouder Freek Ossel:`Mooi om te zien dat onze ambitie om 9.000 studentenwoningen toe te voegen overeind blijft en haalbaar is. Dit kan dankzij de inzet van vele particuliere en publieke partijen die bij de (ver)bouw van jongeren- en studentenwoningen betrokken zijn.`

Resultaat 2013

In de jaren 2010 tot en met 2013 zijn er 6.248 studenteneenheden en 1.668 jongerenwoningen bijgekomen. Dat is 70% van de gewenste ambitie voor extra studentenhuisvesting en twee derde voor jongerenhuisvesting.

Afgelopen jaar is de Amstelcampus uitgebreid met studentenwoningen en er zijn op Zeeburgereiland woningen met extra geluidsisolatie voor muziekstudenten gebouwd. Het oude CASA-400 is gestript en wordt ingrijpend verbouwd tot zelfstandige studenteneenheden. Ook is gestart met de transformatie van het oude Elseviergebouw in de Sara Burgerhartstraat en zijn er in de Akerwateringstraat in Nieuw-West 76 extra woningen voor jongeren in aanbouw genomen.

Voor 2014 wordt extra ingezet op nieuwbouw en transformatie van (kantoor)gebouwen. Er liggen concrete plannen voor de bouw van ongeveer 3.000 studentenwoningen en 500 jongerenwoningen. Ook is in de bestaande woningvoorraad nog ruimte om woningen speciaal voor jongeren en studenten aan te merken.

Nieuwe combinaties van partijen

Het aantal actieve partijen dat zich met jongeren- en studentenhuisvesting bezig houdt neemt toe. Er ontstaan hierbij nieuwe samenwerkingsverbanden tussen corporaties en private partijen en tussen private partijen onderling. Langzamerhand ontstaat een meer gedifferentieerd aanbod in zowel woningtype als in de hoogte van de huur. Amsterdam kan dit brede aanbod goed gebruiken. Deze diversiteit speelt goed in op de brede vraag van jongeren en studenten naar woonruimte.

Pb-043

Datum: woensdag 12 maart 2014, 16:56
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry