Uw dokter voelt uw pijn echt

29/01
2013
Nieuw onderzoek wijst erop dat dokters uw pijn voelen. Wanneer patiënten dokters vertellen over hun pijn, worden in het brein van de dokter pijncentra actief. En als artsen de pijn van hun patiënten behandelen, reageert hun eigen brein daar ook op.

Wetenschappers verzamelden een aantal artsen en brachten ze in contact met patiënten. Deze patiënten werden gespeeld door twee 25-jarige studenten die – zonder dat de artsen dat wisten – netjes een script volgden. De artsen hadden voorafgaand aan het bezoek van de studenten te horen gekregen dat ze eventuele pijnklachten van hun patiënten konden behandelen met een speciaal apparaat. In werkelijkheid verzachtte dit apparaat de pijn niet. Om ervoor te zorgen dat de artsen wel dachten dat het apparaat werkte, stelden de onderzoekers de artsen aan een pijnprikkel bloot en behandelden ze vervolgens met het apparaat. De pijn van de artsen werd daarop minder. Dat kwam echter niet door het apparaat, maar doordat de onderzoekers stiekem de pijnprikkel aanpasten. De artsen dachten daarop dat het apparaat echt werkte. Vervolgens kregen ze hun patiënten te zien. Terwijl de artsen naar de patiënten luisterden en de patiënten behandelden, werd hun hersenactiviteit gescand.

Onderzoek

Eerst onderzochten de artsen de patiënten gedurende twintig minuten. Zo zorgden de onderzoekers ervoor dat de artsen en patiënten een band kregen, zoals echte artsen die ook gaandeweg met hun patiënten ontwikkelen.

Datum: dinsdag 29 januari 2013, 19:28
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry