Deze politieke partijen beloven zich in te gaan spannen voor jouw digitale rechten en een beter internet

12/03
Een flink aantal partijen hebben zich durven commiteren op harde afspraken die jouw digitale rechten zullen beschermen en het internet beter kunnen maken.

Vorige week organiseerden we samen met Amnesty, Waag en Open State Foundation het Nationale Digitaliseringsdebat. Daar werd niet alleen duidelijk waarin politieke partijen van elkaar verschilden, maar ook waar ze elkaar juist tegenkwamen. Nu hebben een flink aantal partijen dit verzilverd in een stembusakkoord, en daar zijn we erg blij mee!

Tijdens de Public Spaces conferentie in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, hebben een flink aantal partijen hun handtekening gezet onder het Digitale Stembusakkoord. Onder andere D66, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt en de Piratenpartij maken hiermee duidelijke afspraken over veilige digitalisering en bescherming van mensenrechten.

De politieke en maatschappelijke urgentie voor een sterkere digitale politieke agenda is levensgroot. We zien zelflerende algoritmes met grote gevolgen voor de rechtsstaat, stellen al jaren de macht van socialemediaplatforms ter discussie en hebben de afgelopen weken nog actie moeten voeren tegen minister Grapperhaus\' wens om versleuteling te verzwakken. Kijk het verkiezingsdebat dat we 3 maart organiseerden terug om te zien hoe deze partijen én partijen als de VVD en het CDA naar dit soort onderwerpen kijken.

Meer open-source software, transparante algoritmen en strengere controle, dat klinkt als muziek in de oren.

11 urgente maatregelenHet stembusakkoord beslaat elf concrete en urgente onderdelen, namelijk:

Effectief digitaal toezicht
Transparante en uitlegbare algoritmes
Mensenrechten geborgd in digitale overheidssystemen
Vrije publieke ruimte
Grip op sociale media
Online privacy
Big Tech aan banden
Stimuleren van versleuteling
Open standaarden, open data en open-source de norm
Open overheid
Datahuishouding op orde

Dat klinkt ons als muziek in de oren. Als een volgende Tweede Kamer zich hier hard voor gaat maken, gaan wij in ieder geval vanaf dit jaar elke avond met een stuk geruster gevoel naar bed.

Weten welke maatregelen de partijen hun handtekening onder hebben gezet? Bekijk dan het hele stembusakkoord.

Download hier het Stembusakkoord

Geen woorden maar dadenUiteindelijk is er natuurlijk maar één ding dat telt, en dat is wat er de komende jaren écht gaat gebeuren. Houden deze partijen zich aan de afspraak die ze met elkaar hebben gemaakt? En zo niet, spreken ze elkaar daar dan op aan? Wij hopen van wel. En we zullen ze de komende jaren scherp in de gaten houden, zoals je van ons gewend bent.

Kijk de ondertekening (en de hele conferentie) terug via de website van Public Spaces, op www.publicspaces.net

Datum: vrijdag 12 maart 2021, 16:55
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry