Politie haalt servers voor `crimineel’ vpn-netwerk Safe-Inet offline

04/01
U ook een gelukkig 2021. Nog nagekomen uit december: De Nederlandse politie heeft deelgenomen aan een omvangrijke actie tegen Safe-Inet, een vpn-aanbieder die zijn diensten aan de criminele onderwereld zou aanbieden. De dienst zou onder andere bij ransomwareaanvallen ingezet zijn. Dat meldde Tweakers. Inbeslagname vond internationaal plaats: servers zijn meegenomen in Duitsland, Nederland, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het riep wel vele vragen op, want een vpn dienst is toch gewoon een middel, hoezo kun je daarvan dan zeggen dat ze strafbaar zijn omdat anderen er bijvoorbeeld ransomware mee faciliteren?

Natuurlijk is het aanbieden van virtual private networks op zich legaal. Dat is gewoon een dienst, en hoewel daar illegaal gebruik van te maken is (om jezelf te verbergen bij de uitvoering van misdrijven, dus) zijn er ook genoeg legale toepassingen. Denk aan sites die op IP-adressen blokkeren, of netwerkaanbieders die meeluisteren, om er een paar te noemen.

Hier gaat het echter om een vpn aanbieder die nadrukkelijk zichzelf profileert als handige dienst voor criminelen. Zo lees ik in vele bronnen dat men eigenlijk alleen adverteerde op hackfora en andere plekken waarvan bekend is dat crimineeltjes (`scriptkiddies’ en dergelijke) er actief zijn. Ook zouden reclameberichten nadrukkelijk wijzen op het niet gevonden kunnen worden door opsporingsdiensten, wat ik een heel ander verhaal vind dan “laat het internetcafĂ© niet meelezen” of zelfs “zorg dat Brein je niet krijgt”.

Er ligt ergens een grens waarna we gedrag niet langer neutraal of gewoon handelaar vinden, maar medeplichtigheid of faciliterend. Die grens is niet hard te trekken, maar van wat ik er van lees is Safe-Inet die wel over gegaan met deze opstelling in de markt. In ieder geval op dat niveau dat de politie de servers in beslag kan nemen, want de grens daarvoor is “verdenking van misdrijf” en niet “veroordeling”.

Arnoud

Het bericht Politie haalt servers voor `crimineel’ vpn-netwerk Safe-Inet offline verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 4 januari 2021, 08:20
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry