In 2020 stonden veel dingen onder druk, ook wij

24/12
 

 

 

 

 

 

 

Onze gegevens in de handen van de politie, gezichtsherkenning op straat en technologie in de strijd tegen corona: zo zag het jaar van Bits of Freedom eruit.

 

Vechten voor een veiligere CoronaMelder...Op dinsdagavond 7 april kondigde Minister de Jonge tijdens een persconferentie aan dat hij de inzet van contactonderzoek-apps wilde onderzoeken. Een dag later publiceerden we, met onder andere Amnesty International Nederland, Platform Bescherming Burgerrechten en Waag, de randvoorwaarden en uitgangspunten waaraan zo\'n app zou moeten voldoen. Áls, zeiden we, dan op deze manier. Wat volgde was een zomer van veel downs (zoals de blamage van een \`appathon\` en het (genegeerde) negatieve advies van de Autoriteit Persoonsgegevens), maar ook veel ups (de corona-appwet, bijvoorbeeld, die regelt dat het gebruik van de app altijd vrijwillig is). Toen we aan het einde van de zomer de balans opmaakten, concludeerden we dat aan heel veel van de randvoorwaarden en uitgangspunten van veiligtegencorona.nl was voldaan. Goed nieuws dus!

 

 

 

... en kritisch op andere coronamaatregelenDe app was niet de enige maatregel die werd getroffen in de context van corona. Sarah Stapel liep bij ons stage en deed onderzoek naar vier belangrijke coronamaatregelen en welke van jouw gegevens daarbij gebruikt worden. Ook kaartte ze aan dat de maatregel waarmee zorgverleners makkelijker toegang hebben tot jouw medische dossier, helaas toch lijkt te leiden tot te weinig regie over je medische gegevens. Omdat veel mensen plotseling heel veel moesten videobellen, hielpen we hen aan informatie over hoe dat veilig te doen, we gaven advies over het gebruiken van locatiedata van Facebook en Google, en leverden kritiek op de wetswijziging die providers zou verplichten telecomgegevens af te staan aan de overheid. (Wordt vervolgd in 2021!)

 

 

De rest van de wereld (en de beleidsagenda\'s) draaide ook doorOok het \`gewone\` werk ging door. We lieten onder andere zien dat geen van de 36 \`mission critical\`-systemen van de politie voldoet aan de regels rond privacy en informatiebeveiliging, en gaven input op Europese plannen voor het reguleren van kunstmatige intelligentie. We lanceerden met burgerrechtenorganisaties door heel Europa de Reclaim your Face-campagne en met de hulp van tientallen vrijwilligers maakten we fixjeprivacy.nl, waar je advies vindt over veilig internetten. Tijdens de Internetmarathon in de Balie spraken we twaalf uur lang over de staat van het internet. We hebben hier onze hoogtepunten voor je verzameld.

We verwelkomden nieuwe bestuursleden en nieuwe collega\'s, en onze raad van advies kreeg een nieuwe voorzitter. Ook namen we onze nieuwe donateurstool in gebruik waardoor onze donateurs vanaf dit jaar zelf hun donatiegegevens kunnen beheren. (En we leerden: ook bij ons lopen IT-projecten wel eens wat minder soepel.)

 

 

 

Ontmoet ons team, bestuur en raad.

BedanktWe willen iedereen die ons heeft gesteund - met een donatie, tijd of kennis - van harte bedanken. Het is voor niemand een makkelijk jaar geweest en jullie steun betekende daarom nog meer dan anders. Zonder de support van iedereen die het werk van Bits of Freedom een warm hart toedraagt hadden we dit jaar niet de impact kunnen hebben die we hadden. Veel dank daarvoor allemaal.

 

 

Datum: donderdag 24 december 2020, 09:28
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry