Weekoverzicht Defensieoperaties

09/10
2019
Instructeurs van de Koninklijke Marechaussee overhandigden 260 Nigerese politieagenten gisteren het certificaat voor de zogenoemde grensmodule. De marechaussees gaven de afgelopen 2 weken les in grenstoezicht op de politieschool in de hoofdstad Niamey. De lessen gingen onder meer over documentfraude, migratiestromen en wet- en regelgeving. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 2 oktober tot en met 8 oktober.

De Nigerese agenten behoren tot een nieuwe mobiele grenseenheid, de Compagnie Mobile de Controle de Frontieres (CMCF). Het team wordt ingezet tegen irreguliere migratie, grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme.

De grensmodule is het laatste deel van de opleiding die in maart begon. De Nederlanders gaven deze module samen met instructeurs van de Duitse en Franse politie en de Portugese gendarmerie, Frontex en European Gendarmerie Force (EGF). De Nigerezen kregen daarnaast onder meer militaire training van Belgische Special Forces en politie-instructies van EUCAP Sahel, de Europese civiele capaciteitsopbouwmissie in het Afrikaanse land.

Verenigde Arabische Emiraten

Bij het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten is een speciale container geplaatst. Deze zorgt voor water van een constante druk en kwaliteit. Hiervoor wordt het water gefilterd, langs een UV-lamp geleid en gechloreerd. Hierdoor is de kans op een legionella-uitbraak uitgesloten. Het is voor het eerst dat een dergelijke container in een missiegebied wordt ingezet.

Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende operaties buitenland:

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is inmiddels terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden terug vervoerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma met de Long Range Recce Patrol Task Group. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises. Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 47 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen. 20 militairen leveren op dit moment 24 uur per dag aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020. Defensie helpt 3 maanden lang bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.

Datum: woensdag 9 oktober 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Bagdad, Brunssum, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Polen, Qatar, Schinnen, Verenigde Arabische Emiraten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry