KDC-10 en F-16 treden op tijdens 'luchtoorlog' Red Flag

18/03
2019
De eerste 10 dagen van een luchtoorlog zien te overleven. Dat is wat vliegers leren tijdens Red Flag op luchtmachtbasis Nellis, onder de rook van Las Vegas. Voor een Nederlands luchtmachtdetachement, gevormd door zo’n 75 man personeel van Leeuwarden, Volkel en Woensdrecht,  zitten de eerste 2 weken erop

F-16's vallen tijdens Red Flag vooral gronddoelen aan.

Het draait niet alleen om het kunnen overleven tijdens allerlei soorten missies. Ook het redden van een collega, die zijn schietstoel boven vijandelijk gebied gebruikte, is een leerdoel.

Meest realistische ter wereld

De training tijdens Red Flag gebeurt in coalitieverband. Naast gastland Amerika nemen ook België, Colombia, Saudi-Arabië, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten  deel. De Koninklijke Luchtmacht is er met F-16’s van het opleidingsdetachement in Tuscon en een KDC-10 tankvliegtuig. De internationale oefening is de meest realistische ter wereld en wordt alleen in de Verenigde Staten gehouden.

Schaars goed: de KDC-10

Vliegend tanken

De KDC-10 is als tanker een schaars goed. Dat geldt zelfs in Amerika, want de Amerikaanse luchtmacht had geen tankvliegtuigen voor Red Flag beschikbaar. De KDC-10 tankt vliegend toestellen bij, zoals de aan Red Flag deelnemende Belgische en Nederlandse F-16’s en Amerikaanse F-35’s. De Zogenoemde boom-operators van het tanktoestel blijven zo getraind in het bijtanken van verschillende typen jachtvliegtuigen. Bovendien nemen de militairen deel aan het planningsproces van een grote luchtoperatie.

Alleskunner F-35.

F-35 alleskunner

Dat laatste geldt ook voor de F-16 vliegers. Zij worden tijdens Red Flag vooral ingezet om gronddoelen aan te vallen. Voor de luchtverdediging zijn andere types inzetbaar zoals F-15’s, die er ook in de variant van bommenwerper is. Voor het storen en aanvallen van vijandelijke radarapparatuur levert de Amerikaanse marine F/A-18 Growlers. Die vliegen als eerste over de vijandelijke linies. De F-35 blijkt overigens ook tijdens Red Flag een alleskunner te zijn. Dit toestel heeft geen hulp nodig, want het schakelt zelf die radar wel uit.

Red Flag duurt nog deze hele week.

Datum: maandag 18 maart 2019, 10:24
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Colombia, Friesland, Leeuwarden, Noord-Brabant, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry