Spectaculaire kou-inval Oost-Europa

20/02
2019
Terwijl het in West-Europa komende dagen zeer zacht is met steeds meer ruimte voor de zon, krijgt Oost-Europa te maken met een heuse kou-inval. De temperatuur keldert bijna 20 graden en zonnig lenteweer maakt plaats voor sneeuw en vorst. En dat terwijl in Nederland opnieuw warmterecords op het spel staan.

Europa is komende dagen in de greep van een krachtig hogedrukgebied. Vrijdag ligt de kern boven het zuiden van Scandinavië en in de loop van het weekend verplaatst het hogedrukgebied zich in de richting van ons land. Storingen worden daardoor in West-Europa op afstand gehouden. Alleen op het westen van de Britse eilanden en in het noorden van Scandinavië wordt neerslag verwacht. Verder is het droog en wisselen wolkenvelden en zon elkaar af.

De aangevoerde lucht wordt steeds droger en warmer, waardoor het komende dagen in het westen van Europa steeds zonniger wordt. De temperaturen lopen flink op. In de Benelux wordt het vrijdag, uitgezonderd kustgebieden, op veel plaatsen ruim 15 graden. Hogere temperaturen vinden we in Frankrijk, daar wordt het op grote schaal 15-20 graden. In Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal wordt het met 20-23 graden het warmst. In het weekend wordt het in het Spaanse en Portugese binnenland voor het eerst dit jaar op grote schaal zomers warm. Ondertussen wordt het in Oost-Europa heel ander weer…

Winterinval waar je u tegen zegt
Ondertussen stroomt aan de oostflank van het hogedrukgebied koude lucht vanaf Scandinavië naar het zuiden. Het koufront trekt donderdag over de Baltische Staten en bereikt vrijdag de Balkan en zaterdag Griekenland en Turkije. Het front gaat gepaard met regen, overgaand in sneeuw.

De omslag naar het winterweer is ronduit spectaculair te noemen, vooral in de Balkanlanden. Zo schijnt vandaag in landen als Hongarije, Roemenië en Bulgarije de zon flink bij temperaturen van een graad of 15. In Bulgarije en Noord-Griekenland wordt het lokaal 19 graden. Morgen gaan er een paar graadjes vanaf, maar blijft het kwik in de dubbele cijfers.

Vrijdag trekt het koufront over de Balkan en begin het te regenen bij een graad of 10. In de loop van de dag daalt het kwik naar het vriespunt en gaat neerslag over in sneeuw. Op grote schaal valt een flinke laag sneeuw, mogelijk meer dan 10 cm. Achter het koufront maakt subtropische lucht plaats voor arctische lucht. Het kwik daalt ver onder het vriespunt en in de nacht naar zaterdag kan het in grote delen van Oost-Europa streng vriezen met minima rond -10 graden! In het weekend komt het kwik vervolgens niet meer boven nul uit. Het kan dan ook in noordelijke delen van Griekenland en Turkije sneeuwen. De kou breidt zich een beetje westwaarts uit. Zo kan het ook in Berlijn 8 graden vriezen. Ook in ons land worden de nachten vanaf zondag wat kouder, met in het binnenland lokaal 4 of 5 graden vorst.

Van +13 naar -5
Wie zich in de Bulgaarse hoofdstad Sofia bevindt, kan zich opmaken voor een interessante winterinval. Terwijl de temperatuur vandaag rond een behaaglijke 13 graden ligt, bij volop zon, valt vrijdag regen overgaand in sneeuw en wordt het zaterdag niet warmer dan -5 graden! Ook zondag blijft het vriezen, na het weekend wordt het iets minder koud, maar blijft de temperatuur flink lager dan in West-Europa.

In Nederland warmterecords?
Vrijdag wordt het in Nederland weer bijzonder zacht. In het binnenland loopt het kwik op naar 12 tot 15 graden. Het officiële dagrecord dateert uit 1990. Toen werd het op 22 februari in De Bilt 14,5 graden. Over alle weerstations staat het record op naam van Maastricht, in 1943 noteerde het weerstation 17,4 graden. De kans is nu ongeveer 20% dat één van beide records wordt verbroken.

Datum: woensdag 20 februari 2019, 14:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Bulgarije, De Bilt, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Limburg, Maastricht, Noordelijke, Portugal, Sofia, Spanje, Turkije, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry