Uitzendmedaille voor bijna 600 militairen

29/06
2017
“Jullie zijn allemaal cruciale schakels die een ketting vormen. Een ketting van vredesafdwingende-, vredeshandhavende-, en waarnemingstaken die loopt van Bamako naar Gao en Timboektoe. Van Erbil in Noord-Irak naar Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten. Elk detachement, elke schakel is daarin belangrijk. Elke militair is daarin onmisbaar.”

Deze woorden sprak Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer vandaag in de Evenementenhal in Gorinchem. Hij deed dat bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Internationale Missies aan bijna 600 Nederlandse militairen.”

“U hebt vaak maandenlang, ver van huis, onze vrijheid en veiligheid gediend. Door inlichtingen te verzamelen. Op de grond of vanuit de lucht. Door Iraakse militairen en Peshmerga te trainen voor hun strijd tegen IS. Door logistieke ondersteuning te leveren, de infra op het kamp draaiende te houden. Of door te bouwen aan politie en justitie, of collega’s op uitzending te ondersteunen.”

Gammel bootje

Bauer verwees met deze woorden naar de taken die de militairen vervulden tijdens missies in met name Mali, Irak en op het Arabische schiereiland. “Wat u gemeen hebt, is dat u een bijdrage leverde aan vrede en veiligheid. Die bijdrage helpt de mensen daar. Want wie veilig in Mali een bestaan kan opbouwen, waagt zijn leven niet in een gammel bootje op de Middellandse Zee. Maar het is ook van belang voor de mensen hier in Nederland. Want wie mogelijkheden heeft in zijn eigen land, zoekt niet zijn heil in terrorisme en criminaliteit.”

Mali

Via de Minusma-missie proberen de Verenigde Naties de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Nederland levert hier sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan.

Irak

In Irak dragen Nederlandse militairen bij aan de Capacity Building Mission in Irak. Hiervoor leiden ze Koerdische Peshmergastrijders van de Iraakse strijdkrachten op voor de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. “Om als jonge militair ook nog eens via een tolk les te geven in het Engels, getuigt van talent. Onze militairen verstaan niet alleen hun vak maar blijken over goede didactische vaardigheden te beschikken waardoor het effectieve trainers zijn.”

Midden-Oosten

Op het Arabische schiereiland opereert het Forward Support Element Mirage. Een kleine missie van groot belang. FSE Mirage ondersteunt andere missies in het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Vooral de strategische plek van FSE Mirage maakt deze missie onmisbaar.

Datum: donderdag 29 juni 2017, 15:14
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Bamako, Gorinchem, Irak, Leiden, Mali, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry