Staatssecretaris Dijkhoff breidt lijst veilige landen verder uit

11/10
2016
Staatssecretaris Dijkhoff breidt de lijst met veilige landen van herkomst uit met Algerije, Georgië, Oekraïne en Tunesië. Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Asielzoekers uit veilige landen maken vrijwel geen kans op een asielvergunning. Hun asielaanvragen worden met voorrang en versneld behandeld. De versnelde procedure bestaat uit één gehoor. Asielaanvragen van asielzoekers uit een veilig land kunnen worden afgewezen als kennelijk ongegrond. Dit betekent dat de afgewezen asielzoeker Nederland per direct moet verlaten. Bovendien krijgen zij een inreisverbod voor het gehele Schengengebied voor een periode van twee jaar.

Een land wordt als veilig land van herkomst beschouwd als er geen sprake is van vervolging wegens bijvoorbeeld ras of geloof, foltering of onmenselijke behandeling. Asielzoekers uit veilige landen van herkomst krijgen wel de kans om aan te tonen waarom het land in zijn specifieke situatie eventueel niet veilig is. Een asielzoeker uit een veilig land moet echter meer doen om aannemelijk te maken dat hij bescherming nodig heeft. Er stonden al ruim 50 landen op de lijst met veilige landen.

Staatssecretaris Dijkhoff zal de lijst nog verder uitbreiden. Hij gaat onderzoeken of Bangladesh, Brazilië, Colombia, Cuba, Honduras, Jordanië, Kenia, Libanon, Nepal, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika op de lijst kunnen worden geplaatst.

Bij Algerije en Tunesië wordt aangetekend dat dit veilige landen van herkomst zijn voor inwoners met uitzondering van LHBT. Bij Georgië en Oekraïne wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde gebieden die niet onder de controle van de autoriteiten staan.

Datum: dinsdag 11 oktober 2016, 14:01
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Algerije, Bangladesh, Colombia, Cuba, Honduras, Kenia, Libanon, Nepal, Togo, Trinidad, Tsjaad, Zambia, Zimbabwe

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry