Rondje vakantieweer

21/07
2016
Afgelopen dagen was het voor de vakantiegangers in eigen land tropenweer. Vaak het weer waar we voor afreizen naar andere landen, om toch een toefje 30 graden en zon mee te pakken. De komende week is het in Nederland nog prima zomerweer, maar we gaan even kijken waar we elders in Europa nog wat tropenwarmte kunnen meepakken.

Spanje en Portugal
Met uitzondering van de noordgrens van Spanje en Portugal, lijkt het elders op het Iberisch Schiereiland de komende vijf dagen droog te blijven. Daarbij schijnt de zon volop. Het is er warm, heet zelfs op veel plaatsen in het binnenland. In Barcelona kan het in deze tijd van het jaar erg heet zijn, wellicht niet zo aangenaam voor een actieve stedentrip. Maar de komende week schommelt de temperatuur daar op een vrij aangename 26 tot 29 graden met veel zon en ook een paar stapelwolken. De zeewatertemperatuur bij Barcelona ligt overigens rond 25 graden. In Madrid wordt het een stuk warmer en is het stralend zonnig. Met 32 tot 36 graden is het daar zelfs verzengend heet. Het kan nog erger. In Córdoba, vaak het warmste deel van Spanje, wordt het in het weekend en begin volgende week zelfs 38 of 39 graden. De UV-Index is daar ook hoog. In het zuiden van Europa is de zon natuurlijk veel krachtiger dan in Nederland en dat merk je wel. Met een zonkracht van 9 of 10 kun je daar bijzonder snel verbranden.

Met een licht briesje is het in Valencia beter toeven. Temperaturen blijven daar zo rondom de 30 graden uitkomen en ook daar blijft het de komende week droog. Aan de kust in Portugal, in Porto is het aangenaam met gemiddeld 27 graden in de middag. Ook daar droge condities, met zondag waarschijnlijk een warmere dag, dan maximaal 31 graden.

De Adriatische kust
De landen rondom de Middellandse Zee hebben in deze tijd van het jaar al snel middagtemperaturen van een graad of 30. Zo ook Italië en bijvoorbeeld Kroatië. Wel trekt daar begin volgende week een bel met koudere lucht over op grotere hoogte. Aan de temperaturen verandert dat niet veel, maar het zorgt voor een onstabielere luchtsoort. Zo kunnen daar wel een paar buien tot ontwikkeling komen.

Griekenland
In Kos (Griekenland) lijkt het met 35 tot zondag zelfs 38 graden ook verzengend heet. Maar daar waait het een beetje waardoor het met die temperaturen voor veel mensen nog vrij goed uit te houden is. De onstabiele lucht die zondag en maandag Italië passeert, trekt dinsdag over Griekenland. Daar zou het dan ook een tijdje iets wisselvalliger kunnen worden. Sowieso staat er op de eilanden vaak een stevige wind, waardoor daar ook vaak kitesurfers te vinden zijn.

Alpen
Minder fraai weer wordt verwacht in het Alpengebied. Een lagedrukgebied passeert daar dit weekend, waardoor het wisselvallig is. Begin volgende week trekt de buienzone langzaam naar het oosten weg en komt vooral in de westelijke Alpen meer ruimte voor de zon. In Innsbruck is de komende dagen dan ook vrijwel elke dag sprake van buien. Wel is er zomers warm met zo’n 25 graden als maximumtemperatuur en 15 graden in de nachten.

Al die warmte een beetje te veel van het goede? Zoek dan je vakantie eens in regio’s zoals Trondheim in Noorwegen. Het is daar circa 20 graden, af en toe eens een dag met 24 graden. Het is er ook niet onafgebroken zonnig, er trekken geregeld wolkenpartijen over en af en toe valt er een bui. Iets warmer wordt het in Karlstad (Zweden). Bij de mooie meren is het daar heerlijk wandelen. Voor de waterliefhebbers: het meer bij Karlstad kent een watertemperatuur van om en nabij de 17 graden.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 21 juli 2016, 12:45
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Barcelona, Griekenland, Madrid, Noorwegen, Porto, Portugal, Spanje, Valencia, Venezuela, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry