Undercover onderzoek naar illegale marktplaatsen op internet

12/02
2014
 

In een onderzoek naar criminele marktplaatsen op internet heeft de politie dinsdag vijf mannen, onder wie een gedetineerde, aangehouden.  Op anonieme, diep verborgen websites werden drugs en wapens aangeboden.  Met toestemming van het Openbaar Ministerie kochten undercover agenten in de afgelopen maanden bij verschillende gelegenheden drugs en vuurwapens aan. Ook ontvingen zij een aanbetaling voor het plegen van een huurmoord.

De politie hield in Enschede twee mannen van 30 en 31 jaar aan die worden verdacht van drugs- en wapenhandel op anonieme online marktplaatsen. Het gaat om Black Market Reloaded en Utopia, Tor-websites  waar drugs en andere illegale goederen werden verhandeld. De derde verdachte is een 29-jarige man uit Utrecht, die vermoedelijk ook betrokken was bij de zwarte marktplaatsen.

Black Market Reloaded ging eind vorig jaar offline na een grote toestroom van bezoekers. De plotselinge stijging  ontstond toen de FBI in oktober de website Silk Road, een van de grootste concurrenten van Black Market Reloaded, offline haalde en de oprichter arresteerde.

UtopiaDe Nederlandse verdachten beheerden een eigen zwarte marktplaats onder de naam Utopia. De servers waarop deze website draaide zijn in het Duitse Bochum en Düsseldorf aangetroffen en gisteren in beslag genomen. Na het offline halen van de website heeft de politie een visitekaartje achtergelaten met de mededeling dat de verborgen service in beslag genomen is.

Op verzoek van het Landelijk Parket heeft het Bundeskriminalamt  dinsdag in het Duitse Bad Nauheim ook een 21-jarige man aangehouden die wordt verdacht  van handel in verdovende middelen en wapens. De man bood vermoedelijk niet alleen hard drugs, maar ook munitie en gestolen credit cards en bankpassen te koop aan.

Een 46-jarige Nederlandse medeverdachte is al in oktober 2013 aangehouden toen hij onderweg was naar Duitsland met 1,5 kilo hasj, ruim 40 gram cocaïne, drie kilo amfetamine en ongeveer 1,5 kilo XTC-pillen.  De man is vandaag  in zijn cel opnieuw aangehouden, nu voor betrokkenheid bij de illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord.

WereldwijdHet politieonderzoek onder de codenaam Commodore is begin 2013 gestart vanwege signalen over drugshandel op internet via anonieme, diep  verborgen websites. Er zou sprake zijn van grootschalige handel in drugs en andere illegale goederen en diensten. Drugs konden worden besteld op deze Tor-websites en werden vervolgens in postzendingen wereldwijd verstuurd en afgeleverd.

Het Tor-netwerk maakt het mogelijk om zonder sporen achter te laten anoniem op internet te surfen. Illegale marktplaatsen binnen de Tor-omgeving maken het mogelijk illegale goederen, diensten en informatie te verkrijgen. Door het gebruik van Tor is het bovendien moeilijk om de werkelijke locatie van de webservers vast te stellen.

Niemand onaantastbaarHet illegale en zeer toegankelijke karakter van deze websites met digitale betalingen in bitcoins maakt dat ze maatschappelijk zeer ongewenst zijn en een ernstige verstoring van de rechtsorde met zich mee brengen. Het onderzoek Commodore is een duidelijke boodschap naar iedereen die denkt misdrijven te kunnen plegen binnen de digitale anonimiteit. De opsporing en vervolging van deze strafbare feiten hebben voor politie en Openbaar Ministerie hoge prioriteit. Ook binnen de anonieme Tor-omgeving is niemand onaantastbaar.

ContactDe politie maakte via undercover agenten contact met de verdachten. De agenten kochten eenvoudig verdovende middelen en ook vuurwapens aan. Het ging om enkele duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA in blokjes en tientallen grammen cocaïne. Aan de undercover agenten werd in het vooruitzicht gesteld dat zij ook cocaïne per kilo konden aankopen.

Tot verbijstering van de politie en het Openbaar Ministerie kregen de undercover agenten ook het verzoek `iemand naar de andere wereld te brengen`. Het doelwit zou moeten worden afgeperst en om het leven gebracht.  Het contact leidde tot een ontmoeting, waarbij een aanbetaling werd gedaan.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, tal van gegevensdragers, zoals externe harde schijven en usb-sticks, en ongeveer 900 bitcoins, ter waarde van ongeveer 400.000 tot 600.000 euro. De in Nederland aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht. Door het Landelijk Parket is de overlevering gevraagd van de Duitse verdachte.

Datum: woensdag 12 februari 2014, 15:30
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Enschede, Overijssel, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry