Jongeren slaan herinneringen in high definition op

15/01
2014
Jongeren kunnen zich doorgaans meer herinneren dan ouderen. Een nieuw onderzoek komt nu met een verklaring daarvoor. De herinneringen van jongeren zijn beter, omdat ze in staat zijn om de herinneringen in `high definition` op te slaan en weer op te halen.

Onderzoekers trekken die conclusie in het blad Attention, Perception & Psychophysics. Ze verzamelden elf ouderen (zo rond de 67 jaar) en dertien jongeren (rond de 23 jaar). De proefpersonen kregen op een scherm kort twee, drie of vier gekleurde stippen te zien. Daarna verdwenen de stippen en verscheen er één stip in de kleur die de proefpersonen al gezien hadden of in een nieuwe kleur. De proefpersonen moesten aangeven of ze de stip al gezien hadden of niet. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek konden de wetenschappers vaststellen hoe groot de geheugencapaciteit van de proefpersonen in de praktijk was. Terwijl de proefpersonen met het experiment bezig waren, maakten de onderzoekers een EEG om de werkelijke geheugencapaciteit van de proefpersonen vast te stellen.

Capaciteit

Uit het onderzoek blijkt dat de geheugencapaciteit van ouderen tijdens het experiment kleiner leek te zijn dan die van de jongeren. Maar wanneer de onderzoekers de capaciteit met behulp van een EEG vaststelden, bleek deze net zo groot te zijn als die van de jongeren. In andere woorden: beide groepen slaan hetzelfde aantal herinneringen op. Maar wanneer er weer een beroep gedaan wordt op die herinneringen, presteren de ouderen slechter.

Datum: woensdag 15 januari 2014, 19:08
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Groningen, Leek

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry