Bitcoin voor #onsinternet

17/12
2013
Als je op het internet iets wilt kopen of geld wilt ontvangen dan ben je daarbij afhankelijk van derden als Mastercard, Visa, PayPal of de Payment Service Providers voor Ideal. We hebben bij Wikileaks gezien dat het beperken van betalingsverkeer ook een manier is om censuur toe te passen. Die afhankelijkheid is vervelend. Het hackersfestival OHM moest afgelopen zomer bijvoorbeeld hemel en aarde bewegen om de via PayPal geïnde fondsen ook daadwerkelijk uitbetaald te krijgen. Internetvrijheid is dus zo sterk als de zwakste schakel.

Daarom zijn we blij met het opkomen van gedecentraliseerde alternatieve valuta. Bitcoin is op dit moment het meest populaire alternatief. In dit filmpje op Bitcoin.org worden de werking en de voordelen van Bitcoin helder uitgelegd:

Bitcoin betalingsverkeer wordt peer-to-peer zonder tussenpersoon verstuurd via het internet. Het netwerk wordt beheerd door de gebruikers zelf en niet door grote commerciële organisaties. Er is dus geen partij die betalingen kan blokkeren en zo censuur kan toepassen. Daarnaast zijn de transactiekosten een stuk lager dan bij het betalingsverkeer via een bank of creditcardorganisatie. Je kunt wereldwijd betalen met Bitcoin zonder dat je geld hoeft te wisselen en je hoeft niets meer dan een (hopelijk veilig) wachtwoord te onthouden om altijd en overal bij je geld te kunnen.

Mede op verzoek van onze supporters hebben we daarom besloten om vanaf vandaag als eerste NGO in Nederland bitcoindonaties te accepteren. Jouw Bitcoins aan ons doneren kan hier. Zorg daarbij wel dat je weet hoe het werkt. Wij weten ook niet zeker of Bitcoin de toekomstige standaard voor betalingsverkeer gaat worden, maar willen deze eerste stap in het ontwikkelen van een economische infrastructuur die internetvrijheid bevordert graag steunen.

Meer weten over Bitcoin? Dan kun je bijvoorbeeld Alexander Klöpping bij DWDD bekijken, het originele artikel van de bedenker van Bitcoin lezen of de uitgebreide uitleg van Michael Nielsen doornemen.

Datum: dinsdag 17 december 2013, 10:16
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry