Archief 14 Maart 2014 : Wetenschap

Snackbar in de buurt maakt dik

Hoe meer afhaalpunten voor eten je in de buurt hebt, hoe groter de kans dat je veel te dik wordt. Eten dat je afhaalt is gemiddeld rijker aan calorieën dan het voedsel dat je zelf kookt. Hoe meer gelegenheid mensen hebben om af te halen, hoe meer ze dat ook zullen doen en hoe meer vet ze consumeren, ontdekte de Medical Research Council in Cambridge…Lees verder

Auto kan je emoties lezen

Veel mensen winden zich op in het verkeer. Over voorgangers die te lang links rijden, mensen die door rood glippen en natuurlijk het beruchte bumperkleven. Emoties horen bij het verkeer, maar zijn tot nu toe een ondergeschoven kindje in de auto-industrie. Daar komt echter verandering in, dankzij experimenten aan de EPFL hogeschool in Lausanne (Zwitserland)…Lees verder

Nederlandse zonnepanelen geven 25% meer opbrengst sinds 2011

Zonnepanelen zijn voor een steeds groter deel verantwoordelijk voor de Nederlandse elektriciteitsproductie. Nu is dat zo’n 0,5%, en in de afgelopen vijf jaar is dat aandeel zelfs vertienvoudigd. Niet alleen krijgt Nederland steeds meer zonnepanelen, ook gebeurt het omzetten van zonlicht tot elektrische stroom steeds efficiënter en worden systemen…Lees verder

Nieuw onderzoek suggereert dat vijfsecondenregel een kern van waarheid bevat

Het is een bekende regel. Als u voedsel dat op de grond valt, binnen vijf seconden opraapt, bevat het geen bacteriën en kunt u het gewoon opeten. Een nieuw onderzoek voorziet de regel – die door velen als een mythe wordt gezien – nu van een stukje wetenschappelijke onderbouwing. De onderzoekers lieten voedsel – onder meer een plakkerig…Lees verder

Cosmos: wie zijn we?

Komende zondag is op de Nederlandse televisie de serie Cosmos te zien, een nieuwe versie van het legendarische programma dat begin jaren tachtig werd gepresenteerd door Carl Sagan. De nieuwe presentator is astrofysicus Neil deGrasse Tyson. We vroegen hem bij een voorvertoning van het programma in Londen waarom hij de noodzaak ziet een nieuwe versie te…Lees verder


Website by Web Chemistry