Archief 22 Juli 2013 : Wetenschap

‘Evolutie is voorspelbaar’

Als je de resetknop van de evolutie zou indrukken en de film van de evolutie opnieuw zou afspelen, zouden we dan vrijwel dezelfde soorten zien? Ja, zegt onderzoek bij hagedissen. De voorspelbaarheid van de evolutie is lange tijd onderwerp van debat geweest onder biologen. Stephen Jay Gould, een grootheid op het gebied van evolutie, was altijd van mening…Lees verder

Ritueel verhoogt smaakgenot

Verjaardagfeestjes kennen een vast ritueel: er wordt gezongen voor de jarige jop, hij mag de kaarsjes uitblazen en de taart wordt ceremonieel in stukken verdeeld. Zo'n vast ritueel komt de smaak ten goede, ontdekten psycholoog Kathleen Vohs en collega's van de University of Minnesota. Zij verrichtten vier experimenten. In het eerste experiment kregen de…Lees verder

Herhaaldelijk smelten van Antarctica tijdens het warme Plioceen leidde tot een zeespiegelstijging van 20 meter

Een internationaal onderzoeksteam onderzocht sedimenten uit de zeebodem nabij de Oost-Antarctische kust om te ontdekken hoe het Antarctische ijs in het verleden smolt. De onderzoekers ontdekten dat het ijs tijdens het Plioceen meerdere malen smolt en dit zou wel eens tot een zeespiegelstijging van twintig meter geleid kunnen hebben. Chemische…Lees verder

Eten smaakt lekkerder als u daarvoor een ritueel uitvoert

De kaarsjes uitblazen, een wens doen: het is één van de bekendste rituelen die we kort voordat we taart eten, uitvoeren. Een nieuw onderzoek suggereert nu dat dat ritueel wel eens een positieve invloed kan hebben op de smaak van de taart. Het uitblazen van de kaarsjes is natuurlijk niet het enige ritueel voor het eten. Mensen houden er nog veel meer…Lees verder


Website by Web Chemistry