Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben een methode ontwikkeld om de hersenen van dode muizen transparant te maken. De methode maakt een heel nieuwe manier van hersenonderzoek mogelijk. Om het brein van een dode muis transparant te maken, hebben de onderzoekers de ondoorzichtige stof in het brein – met name de lipiden –…
Het internationale TIMSS onderzoek toont dat Nederlandse kinderen goed kunnen rekenen. Opvallend verschil met veel andere landen is dat Nederlandse kinderen in de rekenles nauwelijks mogelijkheden krijgen te experimenteren en onderzoekend te leren. Aansluiting actualiteit ‘Experimenteren is wel belangrijk’, stelt rekenonderzoeker dr. Ronald…
De zeevariant van de drone is vooral een eenzame onderzoeker. Het robotbootje Wave glider S3 is top of the bill. Robots zijn er land ter zee en in de lucht. In de vorm van een Mars explorer, drones en robotbootjes op de oceanen. Want ook marinebioloog Jacques Cousteau met het iconische rode mutsje kan worden vervangen door een robot. De producten van…
Als verschillende mensen naar dezelfde muziek luisteren, reageert hun brein dan op dezelfde manier op die muziek? Ja, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Tenminste: als u klassieke muziek luistert. De onderzoekers verzamelden zeventien proefpersonen die tussen de negentien en 27 jaar oud waren. De proefpersonen kregen een koptelefoon op en luisterden naar…
Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en Philips hebben samen een app ontwikkeld die vrouwen coacht tijdens de bevalling. Het is niet zomaar een puf-app zoals er zovele zijn: zodra je de verloskamer binnenkomt wordt contact gemaakt via wifi. Levensgroot verschijnt een soort 'live verslag' van je eigen bevalling als projectie op de muur. De app…
Wetenschappers hebben ontdekt dat er veel meer `regen’, oftewel geladen waterdeeltjes in de atmosfeer van Saturnus zit dan gedacht. Ook valt deze `regen’ – afkomstig van de ringen rondom Saturnus – op een groter deel van de planeet dan wetenschappers altijd vermoedden en beïnvloedt de regen Saturnus’ atmosfeer flink. De…
De smaak van eten kunt u niet alleen proeven en ruiken, u kunt de smaak ook zien. Het brein vormt alle binnenkomende prikkels tot de smaak. Dit zijn prikkels van de neus, de mond en dus ook de ogen. Wat u ziet kan de smaak manipuleren doordat het verandert hoe u de geur interpreteert. Dat vertelt voedingwetenschapper Terry E. Acree van Cornell University…