Archief 14 Augustus 2012 : Wetenschap

Marsrover Curiosity eigenlijk een 15 jaar oude PowerMac G3

NASA gaat naar Mars en neemt mee: veel raketten, camera's en hardware van een 15 jaar oude PowerMac G3. Curiosity heeft zijn eerste kleurenfoto van de rode planeet gestuurd. Een geweldige prestatie, vooral voor een `technisch hoogstandje` dat op 15 jaar oude hardware draait. De derde generatie Marsrover heeft een Motorola PowerPC 750-processor van 200 Mhz…Lees verder

Marsrover Curiosity eigenlijk een 15 jaar oude PowerMac G3

NASA gaat naar Mars en neemt mee: veel raketten, camera's en hardware van een 15 jaar oude PowerMac G3. Curiosity heeft zijn eerste kleurenfoto van de rode planeet gestuurd. Een geweldige prestatie, vooral voor een `technisch hoogstandje` dat op 15 jaar oude hardware draait. De derde generatie Marsrover heeft een Motorola PowerPC 750-processor van 200 Mhz…Lees verder

Curiosity maakt eerste kleurenmozaïekfoto in hoge resolutie

Nadat Curiosity ons vorige week trakteerde op mozaïekfoto’s in een lage resolutie is het nu tijd voor het betere werk: een haarscherpe foto van zijn nieuwe achtertuin, de Gale-krater. Op de foto is goed te zien hoe de omgeving van Curiosity eruit ziet. De kleuren op de foto zijn onbewerkt: de foto die u hierboven ziet, is ook echt de foto die…Lees verder

Gemuteerde vlinders Fukushima

In de buurt van de geëxplodeerde kerncentrale van Fukushima in Japan zijn gemuteerde vlinders gevonden, meldt persbureau AFP. De Aziatische variant van het blauwtje vertoont kleinere vleugels en beschadigde ogen. De mutaties worden met iedere generatie erger, zo zeggen biologen. Sinds de ramp vorig jaar zijn drie generaties vlinders in de buurt van de…Lees verder

‘Mens bestaat uit kilo bacteriën

'Ieder mens zit vol bacteriën, vooral in de darmen maar ook op de huid. Gemiddeld 1 kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën', zegt de Nederlandse hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans in de Vlaamse krant De Morgen. Volgens de hoogleraar zullen de meeste bacteriën je geen kwaad doen, maar er zitten exemplaren bij die je pakken zodra je…Lees verder

Chemicus halveert hoeveelheid vet in chocolade, behoudt de smaak

Grote kans dat u u in de toekomst ietsje minder schuldig hoeft te voelen wanneer u weer een hele chocoladereep naar binnen heeft gewerkt. Chemici hebben een manier gevonden om vijftig procent van het vet in chocolade weg te laten en dat zonder dat de verrukkelijke smaak of textuur verandert. Weet u wat chocolade onder meer zo slecht voor ons maakt? Vet.…Lees verder

Zonnevlam is anderhalve dag voor ontstaan al te voorspellen

Nu laten we ons nog verrassen door zonnevlammen en de nare effecten die ze op onze satellieten, astronauten en elektriciteitsvoorziening kunnen hebben. Maar dat gaat veranderen: wetenschappers hebben een manier ontdekt waarop zonnevlammen tot wel een dag van tevoren kunnen worden voorspeld. Wanneer atomen in radioactieve elementen energie verliezen, komt…Lees verder

Overgewicht Amerika in kaart gebracht

Het percentage overgewicht in Amerika is het afgelopen jaar staat voor staat in kaart gebracht. Inwoners van de verschillende staten rapporteerde hun lengte en gewicht aan het Center for Disease Control and Prevention. Op basis van deze gegevens zijn de staten met de meeste en het minste percentage overgewicht op een rijtje gezet. In het zuiden van Amerika…Lees verder

Niet-vette chocola uitgevonden

Chocolade is heerlijk. Jammer alleen dat er zo veel calorieën in zitten. Gelukkig voor alle chocoholics kon dat binnenkort wel eens tot het verleden behoren. Engelse wetenschappers zijn er in geslaagd om chocolade te maken waar een deel van het vet vervangen wordt door fruitsap. Het resultaat is een reep die smaakt naar chocola (met een fruitig bijsmaakje)…Lees verder

Zon spuugt deeltjes met extreme snelheid uit

Tussen de 2896 en 3540 kilometer per seconde. Zo snel `spuugde’ de zon eind vorige maand een coronale massa-ejectie – een stroom geladen deeltjes – uit. En daarmee is het één van de snelste CME’s ooit waargenomen. NASA’s Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO) was getuige van de ejectie. Vanuit het oogpunt van het…Lees verder

Snoepen zonder schuldgevoel dankzij vetarme chocola

Wetenschappers hebben een manier gevonden om chocolade 50 procent minder vet te maken, zonder dat de kenmerkende smaak verandert. Wellicht hoef u zich in de toekomst niet meer schuldig te voelen na het eten van chocola Liefhebbers van de delicatesse hoeven zich in de toekomst niet meer zo schuldig te voelen na het eten van een paar stukjes chocola.…Lees verder


Website by Web Chemistry