Oproep tot snel hervatten overleg Noord-Korea

10/10
2009
PEKING (ANP) - Het zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van Noord-Korea moet snel worden hervat. Dat stelden de leiders van China, Japan en Zuid-Korea zaterdag in een gezamenlijke verklaring. Naast de drie landen die de verklaring uitgaven, zijn Noord-Korea, de Verenigde Staten en Rusland bij het zeslandenoverleg betrokken. De Chinese premier Wen Jiabao, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en de Japanse premier Yukio Hatoyama voeren zaterdag overleg in de Chinese hoofdstad Peking. De drie leiders zijn het er over eens dat het voor de stabiliteit in Azië van groot belang is dat er weer onderhandelingen met het bewind in Pyongyang komen.

Japan en Zuid-Korea willen de druk op Noord-Korea opvoeren door hulpprojecten aan het land op te schorten totdat de Noord-Koreaanse nucleaire faciliteiten zijn ontmanteld. Peking wil vooralsnog niet zover gaan.

Noord-Korea stapte een half jaar geleden uit het zeslandenoverleg, nadat de Verenigde Naties een resolutie hadden aangenomen waarin een Noord-Koreaanse raketlancering werd veroordeeld. Eerder deze week stelde het bewind in Pyongyang dat het de onderhandelingen wil hervatten. Eerst wil Noord-Korea echter via direct overleg de relatie met de Verenigde Staten verbeteren. Wen en Lee zeiden zaterdag dat ze directe gesprekken tussen de VS en Noord-Korea steunen.

Datum: zaterdag 10 oktober 2009, 08:53
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: China, Japan, Korea, Noord-Korea, Peking, Pyongyang, Rusland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry