Gevangenisstraf voor poging doodslag in verkeer

23/09
2013
Arnhem ,

De rechtbank heeft een 24-jarige man uit Beuningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk voor poging tot doodslag, bedreiging en vernieling.

Poging doodslag

De rechtbank vindt bewezen dat de man vanuit een rijdende auto met kracht een brandblusapparaat tegen het hoofd van de bestuurder van een andere auto heeft gegooid. De beide auto’s reden met hoge snelheid over een dijk. Omdat de man met zijn daad de aanmerkelijke kans op een dodelijk ongeval voor lief heeft genomen kwalificeert de rechtbank dit als een poging doodslag. De man is ook veroordeeld voor een tweede verkeersruzie waarbij hij een andere weggebruiker bedreigde, klem reed en een autoruit kapot sloeg. De rechtbank rekent het de man ernstig aan dat hij, na het eerste voorval, waarbij van geluk mag worden gesproken dat er geen ernstige slachtoffers zijn gevallen, opnieuw gevaarlijk, bedreigend en agressief verkeersgedrag heeft vertoond.

Behandeling

Naast de opgelegde gevangenisstraf wordt de man de verplichting opgelegd tot een behandeling voor zijn agressieproblematiek. Daarnaast is hem een voorwaardelijke rijontzegging van 2 jaar opgelegd en moet hij de schade van 3 slachtoffers vergoeden.

Noodweer

De man was ook nog mishandeling tenlastegelegd bij een ruzie die aan de eerste verkeerszaak vooraf ging. Van dit feit heeft de rechtbank echter aangenomen dat de man handelde uit noodweer. Het verweer dat ook het gooien van de brandblusser voortvloeide uit een noodweersituatie is verworpen.

Mede nu de man niet voor de mishandeling is veroordeeld en de vastgestelde proeftijd een jaar langer is dan geëist, is de voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf 6 maanden korter dan wat de officier van justitie had gevorderd.

Datum: maandag 23 september 2013, 09:05
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Beuningen, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry