Beperkt risico bij traditionele Deense hypotheek

20/09
2013
AMERSFOORT (EZPress) - Vereniging Eigen Huis werkt samen met Solid Mortgages en De Hypotheekshop aan introductie van traditionele Deense hypotheken in Nederland. Deze hypotheken kennen lagere rentes dan Nederlandse hypotheken. De risico’s zijn beperkt.

De Telegraaf schreef gisteren dat bepaalde Deense hypotheken risicovol zijn. De krant doelt ten eerste op hypotheken met een korte looptijd (van maximaal tien jaar) en variabele rente. Nu de rente oploopt, kunnen deze woningbezitters in de problemen komen. Een andere grote groep betreft Deense huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek hebben met een looptijd van tien jaar. Zij lopen het risico dat de bank na die tien jaar niet wil herfinancieren, vanwege gedaalde huizenprijzen.

Bij de Deense hypotheken die Vereniging Eigen Huis op het oog heeft, gaat het vooral om annuïteitenhypotheken met een looptijd van dertig jaar, die volledig worden afgelost tijdens de looptijd. In verreweg de meeste situaties zal het bovendien gaan om rentevaste periodes. Variabele rente wordt alleen verstrekt bij uitzondering en na zorgvuldige toetsing, is het plan. Per saldo zijn de risico’s van deze traditionele Deense hypotheken dus (zeer) beperkt.

Lagere rente

Deense hypotheken kunnen ook voor de Nederlandse markt aantrekkelijk zijn, omdat zij anders worden gefinancierd dan Nederlandse. Deense banken verstrekken het geld niet zelf aan de klant, maar treden alleen als intermediair op. De klant leent het geld direct op de kapitaalmarkt, waardoor de bank minder risico loopt. In ruil daarvoor krijgt de klant een lagere rente. Het renteverschil bedraagt momenteel circa 1 procentpunt.

Solid Mortgages, De Hypotheekshop en Vereniging Eigen huis streven er naar het Deense hypotheekmodel in de nazomer van 2014 op de Nederlandse markt te introduceren.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 20 september 2013, 13:43
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry