Voorzichtige twijfel omtrent leven op Mars: Curiosity kan geen methaan vinden

20/09
2013
Marsrover Curiosity kan geen methaan op Mars vinden. Dat betekent dat er op de rode planeet op dit moment hoogstwaarschijnlijk geen methaanproducerende microben voorkomen. Maar NASA geeft de moed niet op: “Zoals we weten zijn er heel veel verschillende soorten aardse microben die geen methaan genereren,” aldus onderzoeker Michael Meyer.

Curiosity analyseerde de atmosfeer van Mars in de periode tussen oktober 2012 en juni 2013 in totaal zes keer. En geen enkele keer kon de rover methaan ontdekken. Met het oog op de gevoeligheid van Curiosity’s apparatuur kunnen de onderzoekers niet concluderen dat er dus ook helemaal geen methaan op Mars te vinden is. Wel kunnen ze vaststellen dat de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van de rode planeet vandaag de dag niet meer dan 1,3 delen per miljard kan zijn. En dat is opvallend: eerdere gegevens, verzameld vanaf aarde en vanuit een baan om Mars, wezen erop dat er zo’n zes keer meer methaan in de atmosfeer zat.

Haaks

Hoe kan de ontdekking van Curiosity zo haaks op de conclusies die onderzoekers eerder trokken, staan? Zou het kunnen dat het methaan dat de onderzoekers eerder detecteerden verdwenen is? “Er is voor zover wij weten geen manier waarop methaan snel uit de atmosfeer kan verdwijnen,” benadrukt onderzoeker Sushil Atreya. “Methaan zou honderden jaren in de atmosfeer blijven hangen.”

Datum: vrijdag 20 september 2013, 08:44
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry