OM eist in hoger beroep 5 jaar cel voor schietincident in café

16/09
2013
De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep vijf jaar cel geëist tegen een man die op 10 augustus 2007 in Spijkenisse heeft geschoten in een café. Hierdoor raakte een aantal personen gewond. De zaak werd vandaag opnieuw in hoger beroep behandeld na een terugwijzing van de Hoge Raad.

Eerdere procedure
Het hof Den Haag veroordeelde de verdachte op 22 februari 2011 tot 6 jaar cel voor onder andere het schietincident. Verdachte ging in cassatie. De Hoge Raad vernietigde het arrest van het hof voor wat betreft de veroordeling tot poging doodslag en de strafoplegging omdat de Hoge Raad vond dat het Hof de verwerping van het gevoerde noodweerverweer ontoereikend had gemotiveerd. De Hoge Raad wees de zaak terug naar het hof in Den Haag. Het ging bij de behandeling vandaag alleen over de schietpartij en de straf die voor dat feit zou moeten worden opgelegd. De strafoplegging voor de andere feiten - poging zware mishandeling en vuurwapenbezit - bleef in stand.

Strafzaak
Verdachte had een langdurend conflict met een andere man. Op de bewuste avond was verdachte samen met een medeverdachte en ongeveer twintig bezoekers in het bewuste café. De man met wie de verdachte een conflict had, kwam van buiten en zou eerst van uit het halletje hebben geschoten. Vanuit het café schoot verdachte samen met de medeverdachte terug op de man. De man raakte niet gewond, een aantal bezoekers van het café wel.

In de visie van het OM komt verdachte een beroep op noodweer niet toe. `Hij heeft door de aanschaf van een vuurwapen en het meenemen van dat  - doorgeladen -  vuurwapen naar het café, zelf bewust de confrontatie met de man opgezocht. Onder die omstandigheden kan er geen beroep worden gedaan op noodweer`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Het OM vindt dat voor het schieten in het café een gevangenisstraf van aanzienlijke duur recht doet aan de ernst van de feiten. `Verdachte heeft geschoten in een publieke ruimte, een café. Het heeft niet aan verdachte gelegen dat daarbij geen doden zijn gevallen. Door te schieten in een café heeft verdachte een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Die slachtoffers zitten met psychische gevolgen en ziekenhuisbezoek gevolgd door een herstelperiode`, aldus de advocaat-generaal.

De medeverdachte is inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot 4 jaar cel. De man met wie verdachte een conflict had tot 6 jaar cel.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: maandag 16 september 2013, 16:08
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Spijkenisse, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry