OM eist 7 jaar cel in onderzoek criminele jeugdgroep Zaltbommel

13/09
2013
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 7 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 30-jarige Arnhemmer. De man wordt onder meer verdacht van meervoudige poging tot doodslag en het voorbereiden van diefstal met geweld.

Start onderzoek

De verdachte kwam naar voren tijdens een onderzoek naar een criminele jeugdgroep in Zaltbommel. Zo kreeg de politie informatie dat de verdachte, samen met een 25-jarige man uit Zaltbommel, een gewapende overval op een gezin in IJmuiden voorbereidde. Die wetenschap dwong de politie om in te grijpen. Op 14 augustus werd de 25-jarige man aangehouden, maar de andere, destijds 29-jarige, verdachte werd niet thuis aangetroffen. Zijn verblijfslocatie bleek lastig te achterhalen. Totdat een motoragent de verdachte op 19 oktober 2012 zag rijden in Arnhem en hem herkende als de gezochte verdachte, ook bleek de auto waarin hij reed gestolen. De motoragent zette hierop de achtervolging in.

Poging doodslag 19 oktober 2012

Ondanks meerdere pogingen van de motoragent om de verdachte tot stoppen te dwingen, reed de verdachte er met hoge snelheid vandoor. De verdachte reed daarbij ook met hoge snelheid over een fietspad. Daarbij kon een man die met zijn dochtertje over het fietspad fietste ternauwernood de auto ontwijken door op de stoep te springen. Volgens verklaringen van de fietser en een aantal getuigen deed de verdachte niets om een eventuele aanrijding te voorkomen. Kort daarop moet ook een vrouw op een scooter opzij duiken om een aanrijding te voorkomen. De verdachte heeft daarmee een meer dan aanmerkelijke kans aanvaard op de dood van anderen. De verdachte wist uiteindelijk te ontkomen.

Poging doodslag 13 november 2012

Het gedrag van de verdachte op 19 oktober 2012 noodzaakte de politie en het OM om de verdachte omzichtig te benaderen met een arrestatieteam en dit te begeleiden door inzet van onder meer een observatieteam. Dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte op 13 november 2012 op de Waalkade in Nijmegen. Bij de aanhouding probeerde de verdachte in eerste instantie nog te ontkomen waarbij hij gas geeft en in de richting van een lid van het arrestatieteam stuurt. Deze kan op het laatste moment opzij springen, ook dit levert volgens de officier een poging tot doodslag op. Uiteindelijk weet het arrestatieteam de man alsnog aan te houden.

Strafeis

Volgens de officier is een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. ‘Het is noodzakelijk om de maatschappij te beschermen tegen de gewetenloze drang van deze verdachte om telkens weer strafbare feiten te plegen. Uit de gepleegde feiten spreekt een volledig gebrek aan respect voor het leven en bezit van andere mensen. Wat de slachtoffers in deze zaak hebben meegemaakt zal hen hun leven lang bij blijven,' aldus de officier. Mede gelet op het forse strafblad van de verdachte eist de officier een gevangenisstraf voor de duur van 7 jaar.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over 14 dagen uitspraak.

Datum: vrijdag 13 september 2013, 14:04
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Nijmegen, Zaltbommel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry