Is een aanvinkvakje voor algemene voorwaarden verplicht?

12/09
2013
Een lezer vroeg me:

Normaal heb je bij websites altijd aanvinkvakjes om te zeggen dat je akkoord bent met algemene voorwaarden. Recent zag ik echter een site met “Door op `Opslaan’ te klikken ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden”. Is dat wel rechtsgeldig, zonder zo’n vakje?

Ja, dat is rechtsgeldig.

In Nederland vereist de wet nergens een apart akkoord op algemene voorwaarden. De enige eis is dat de partij die de voorwaarden hanteert, duidelijk aangeeft dát hij algemene voorwaarden hanteert. Een bordje met mededeling (zoals op de foto, dit hangt op de deur van de Karwei-bouwmarkt in Eindhoven) is dus genoeg, men hoeft bij binnenkomst of aan de kassa geen krabbel te vragen voor akkoord. Online hoeft dat dus ook niet.

Wel moeten de voorwaarden zodanig worden aangeboden dat men deze eenvoudig kan opslaan voor latere kennisneming. En dat is trouwens waar het vaak fout gaat met die aanvinkvakjeszinnen: de hyperlink opent een floepvenster zonder knoppen oof er staat geen hyperlink maar men zet de voorwaarden in zo’n scrolvenster van drie centimeter hoog. Dat is dus wél keihard fout in Nederland. Voorwaarden in popups, scrolvensters of andere onhandige omgevingen voor snel opslaan zijn niet rechtsgeldig aangeboden.

Een depot bij de KVK of rechtbank is volslagen onzin online. Ja, die optie staat in de wet maar eigenlijk alleen voor partijen als de Albert Heijn of de bouwmarkt die redelijkerwijs niet elke keer een kopie kan verstrekken. Op het world-wide web is het altijd mogelijk een kopie te geven; wie kan hyperlinken kan algemene voorwaarden aanbieden. Je moet echt moeite doen om voorwaarden verkeerd aan te bieden.

Waarom werkt iedereen dan toch met zo’n vakje? Tsja, goeie vraag. Juridisch cargoculting denk ik. Iedereen doet het, dus laten wij het ook maar doen.

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: donderdag 12 september 2013, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Eindhoven, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry