Raad vraagt toelichting strafverzwaring bezoeken prostituee 18-21 jaar

09/09
2013
Den Haag ,

De Raad voor de rechtspraak wil van de minister van Veiligheid en Justitie een toelichting op het feit dat volgens een gewijzigd wetsvoorstel het bezoeken van een prostituee die tussen de 18 en 21 jaar oud is, voortaan als misdrijf wordt aangemerkt met een maximum gevangenisstraf van vier jaar.

Dat blijkt uit het  advies (PDF, 21 Kb) van de Raad voor de rechtspraak naar aanleiding van het gewijzigde wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche.
In een eerdere versie van het wetsvoorstel was het plan een registratieplicht in te voeren voor prostituees. Om zich te kunnen registreren moest een prostituee minstens 21 jaar zijn. In deze versie van het wetsvoorstel gold het gebruikmaken van de diensten van een prostituee als overtreding, indien niet van tevoren was nagegaan of de prostituee stond geregistreerd. Hierop stond een maximumstraf van zes maanden vrijheidsstraf (of een geldboete van ten hoogste 7.800 euro).

Misdrijf

In het gewijzigde wetsvoorstel is de registratieplicht voor prostituees verdwenen. Een andere wijziging is dat het gebruikmaken van de diensten van een prostituee in de leeftijdscategorie van 18-21 jaar, komt te vallen onder de strafbaarstelling van artikel 248b Sr. Volgens dit artikel is het plegen van ontucht met een prostituee van 16 of 17 jaar een misdrijf waarvoor een maximumstraf geldt van vier jaar gevangenisstraf of een boete van 19.500 euro. Deze maximale straf geldt, als het wetsvoorstel wordt aangenomen, voortaan dus ook voor het hebben van seks met prostituees van 18 tot 21 jaar. Daarbij doet bovendien – anders dan in het eerdere wetsvoorstel – niet meer ter zake of de klant moeite heeft gedaan om te achterhalen of de prostituee voldoet aan de wettelijke minimumleeftijd.

Geen onderbouwing

De Raad constateert dat er in het gewijzigde wetsvoorstel een aanzienlijk hogere maximumstraf wordt gesteld aan het bezoeken van een prostituee in de leeftijdscategorie 18-21 jaar, dan in het oorspronkelijke wetsvoorstel. De Raad benadrukt dat het gaat om een politieke keuze. De Raad vraagt de minister wel om een nadere onderbouwing van deze hogere maximumstraf. Dit acht de Raad van belang voor een consistente, wetsconforme en maatschappelijk gelegitimeerde straftoemetingspraktijk.

 Advies wijziging Wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (PDF, 21 Kb) 

 

Datum: maandag 9 september 2013, 16:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry