Vergeet de griepprik, wetenschap introduceert pijnvrije pleister tegen griep

09/09
2013
Binnenkort wordt `ie weer uitgedeeld: de griepprik. Dit jaar betekent dat nog even de tanden op elkaar als de naald de huid binnendringt. Maar in de toekomst kan dat wel eens veranderen. Wetenschappers hebben een pleister ontwikkeld waarmee het griepvaccin geheel pijnvrij kan worden toegediend. Sterker nog: met deze pleister kunt u de `griepprik’ zelf toedienen.

De pleister bevat zogenoemde micronaalden. De naalden zijn ongeveer zeventiende van een millimeter lang. Wanneer u de pleister op de huid drukt, dringen de naaldjes de huid binnen, maar daar voelt u niets van. Dat komt mede doordat het volume van het vaccin heel beperkt is. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Clinical and Vaccine Immunology.

Droge deeltjes

Een griepprik bevat normaal gesproken complete dode of verzwakte virussen. Maar de pleister werkt ietsje anders. Het vaccin dat hiermee wordt toegediend bestaat uit droge virusachtige deeltjes. De dosis is kleiner dan die van de gewone griepprik. Dat betekent dat de kans op bijwerkingen ook kleiner is.

Datum: maandag 9 september 2013, 08:46
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry