Robin van Persie: `Drie duels per week als het ideale ritme`

05/09
2013
Nederlandse clubs die in Europa actief zijn, morsen na doordeweekse wedstrijden vaak punten in de competitie. ”We hadden de wedstrijd van donderdag nog in de benen”, klinkt het dan. Robin van Persie begint te lachen. ”Daar moet je toch echt mee zien te dealen. Zo gaat het er nu eenmaal aan toe in de top van het voetbal. Dat is het ritme in Spanje, Italië en Engeland.”

Van Persie is sinds 2004 niet anders gewend in de Premier League. Aanvankelijk moest de spits wennen aan het ritme van drie wedstrijden per week, maar nu ziet hij het als ideale manier om zijn lichaam en geest scherp te houden. ”Wij denken op een tegenovergestelde manier dan de voetballers in Nederland. We voelen ons juist minder lekker als we géén midweekse wedstrijd hebben gespeeld. Als we niet op zaterdag, woensdag en zondag voetballen, raken we uit ons ritme.”

Bovendien wordt er in Engeland extra hard getraind als er geen doordeweeks duel op het programma staat. ”Nadat we tegen Swansea hadden gespeeld, zaten er maar liefst acht dagen tussen die wedstrijd en het duel met Chelsea. Die week hebben we kei-hard getraind, niet normaal. Qua intensiteit leek het alsof we er wél een wedstrijd op hadden zitten. Tussen de trainingen door gaan we vaak sprinten. Tien, twintig of dertig meter. Op die manier wennen onze lichamen eraan en kunnen we tijdens wedstrijden harder sprinten en sneller herstellen. In mijn eerste jaar bij Arsenal moest ik behoorlijk aanpoten en wennen aan drie duels per week. Maar nu ben ik eraan gewend en wil ik niet anders.”

Dus is het deze week afkicken bij het Nederlands elftal. Afgelopen zondag speelde de Premier Leaguetopscorer van vorig seizoen tegen Liverpool en vanavond staat pas de volgende wedstrijd (uit tegen Estland) op het programma. ”Het kan net”, lacht hij. Dinsdag staat bovendien het volgende WK-kwalificatieduel (in Andorra) alweer voor de deur.

Dat is even wat anders dan Chelsea en Liverpool. Geen Daniel Agger, Martin Skrtel, Gary Cahill en John Terry om tegen op te boksen, maar Ragnar Klavan en verder onbekende verdedigers. Toch stapt Van Persie niet met een ander gevoel het veld op. ”Juist niet, dat is de clue. Tegen Estland hadden we het thuis echt niet gemakkelijk. Zij zijn fysiek sterk en heel fit. En bij Andorra gaan ze met z’n tienen voor het doel staan en peren elke bal weg. Gemakkelijk zal het niet worden. Tegen ploegen die wel graag voetballen, ligt er meer ruimte in de omschakeling en kan ik mijn looplijnen beter benutten. Dat soort tegenstanders heb ik liever.” Het liefst drie keer per week.

Datum: donderdag 5 september 2013, 19:02
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Andorra, Estland, Groningen, Leek, Liverpool, Spanje, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry