Onthulling gedenkteken gesneuvelden meidagen 1940

08/10
2009
Op de voormalige vliegbasis Soesterberg heeft de luchtmacht vanmiddag een nieuw gedenkteken opgericht voor de 75 militairen van het Wapen der Militaire Luchtvaart die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld.

De Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen onthulde het gedenkteken op de voormalige basis in het bijzijn van nabestaanden en genodigden. Hij deed dat samen met Hans Hellendoorn. Deze voormalige eerste luitenant was in die roerige meidagen waarnemer/boordschutter van een Fokker CV en werd nadien warm pleitbezorger van het nieuwe monument voor de meivliegers. Het kwam tot stand in nauwe samenwerking met oud-militairen die in deze periode hebben gediend. 

 

Eerbetoon
Met dit gedenkteken eert de Koninklijke Luchtmacht deze groep gesneuvelde militairen op een bijzondere manier. Het Wapen der Militaire Luchtvaart als geheel kreeg voor haar verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog de Ridder Militaire Willemsorde vierde klasse.

Bij het nieuwe gedenkteken vond een kranslegging plaats, waarna een hoornblazer de ‘Last Post’ blies. Hierop volgde een minuut stilte. Aansluitend verzorgden 4 historische Harvard jachtvliegtuigen een zogenoemde missing man formatie en tot slot was er een defilé. De drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht ondersteunde de herdenkingsceremonie.

Verwijzingen

Beschikking: Instelling bijzonder luchtverkeersgebied tbv flypast SoesterbergVergunning | 8 oktober 2009 | pdf, 2 pagina’s,

806 KB

Datum: donderdag 8 oktober 2009, 16:50
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Hellendoorn, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry