Loodsenwet verhindert nacalculatie in Loodsentarieven 2011 en 2013

05/09
2013
Den Haag ,

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed op 5 september 2013 uitspraak over de loodsgelden. Dit zijn de tarieven die afnemers van loodsdiensten verschuldigd zijn voor het loodsen van schepen naar en van Nederlandse havens, waarvoor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het maximumtarief jaarlijks vaststelt. Zowel de reders als de loodsen stelden beroep in.

Het beroep van de reders

In 2009 en 2010 indexeerde ACM het uurloon onjuist, waardoor de tarieven te laag werden. De opbrengsten die de loodsen hierdoor misten, rekende ACM door in de tarieven 2011.

Ook kende ACM in 2009-2012 een te lage vermogensvergoeding toe. Dit rekende ACM door in de tarieven 2013. Hiertegen stelden de reders met succes beroep in. Het CBb is het met de reders eens dat de Loodsenwet ACM geen bevoegdheid geeft om deze verrekening uit te voeren. ACM verwerkte dus ten onrechte de gemiste opbrengsten in 2011 en 2013.

Het beroep van de loodsen

In 2010 verlaagde ACM de loodsgelden door minder uren toe te kennen waarop de loodsen zich voor oproepen beschikbaar houden. In een eerdere uitspraak (ECLI:NL:CBB: 2010:BO6669) was het CBb het met de loodsen eens dat ACM de redenen voor die vermindering van beschikbaarheidsdiensten onvoldoende motiveerde en kreeg ACM de opdracht om een nieuw besluit hierover te nemen. De motivering van het nieuwe besluit voldoet nu wel.

ACM heeft in 2013 drie tariefverlagingen doorgevoerd:
* korting op de stand-byregeling in de Scheldemonden;
* reductie van voor vergoeding in aanmerking komende uren in Amsterdam-IJmond en

* verlaging van de uren voor "loodsen op afstand" (LOA)  in Amsterdam-IJmond.
Daartegen stelden de loodsen beroep in. Zij vinden dat ACM in het vaarwater komt van het Loodswezen, dat loodsen regio-specifieke werkwijzen kan voorschrijven. Het CBb verwerpt dit standpunt. Het CBb is het wel met de loodsen eens dat ACM onvoldoende onderzoek heeft gedaan om te komen tot de verlaging van de LOA-uren. ACM zal hierover een nieuw besluit moeten nemen. De beide andere kortingen zijn toegestaan.

ACM moet binnen een maand de tarieven voor 2013 opnieuw vaststellen. Tot die tijd gelden voorlopig de oude tarieven.

Deze uitspraak is definitief: hoger beroep is niet mogelijk, het CBb is de eindrechter in deze zaak.

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Mevrouw C. de Wit, afdeling communicatie, tel. 070 381 3934

Datum: donderdag 5 september 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry