3D printen in de ruimte

05/09
2013
Over een paar jaar komen onderdelen voor ruimtestations niet meer van aarde, maar worden ze in de ruimte gemaakt met een 3D printer. Nasa heeft funding ter waarde van een half miljoen dollar gegeven aan het bedrijf Tethers Unlimited om een 3D printer te ontwikkelen die buiten onze dampkring kan werken.

De fabriek, die SpiderFab gaat heten, zal vooral onderdelen maken die te groot zijn om in één stuk vanaf aarde te worden gelanceerd, zoals antennes en zonnepanelen. Dat maakt het voor Nasa mogelijk om betere ruimtestations en satellieten te ontwikkelen, aangezien geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de assemblage in de ruimte. Dat wordt dan door SpiderFab gedaan.

In de toekomst hoeft alleen nog maar het basismateriaal gelanceerd te worden, zoals vezels of kunststof. Eenmaal in de ruimte, wordt deze voorraad in de printer gestopt. Die kan daarmee bijvoorbeeld extreem grote zonnepanelen maken en zo energie opwekken voor langere ruimtevluchten.

In een later stadium wil Nasa een printer ontwikkelen met Tethers Unlimited om bouwelementen voor ruimtestations te printen. Daarmee kunnen veel grotere en complexe ruimtestations worden gemaakt en mogelijk ook ruimteschepen. Ook hier is het grote voordeel dat alleen het basismateriaal van aarde moet komen, of wellicht zelfs gewonnen kan worden uit oude satellieten.

Datum: donderdag 5 september 2013, 09:31
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry