Toekomst woonwagenlocaties gemeente Utrecht

04/09
2013
04-09-2013

Het college van b en w heeft besloten het beleid over woonwagenlocaties en aantal standplaatsen op een aantal punten aan te passen. Zo wil het college het huidige totaal aantal standplaatsen van 137 in Utrecht niet verder uitbreiden. Daarnaast zal de toewijzing van een standplaats in de toekomst anders verlopen. Ook gaat de gemeente proactief handhaven op en rond woonwagenstandplaatsen waar sprake is van overlast.

Het creƫren van nieuwe standplaatsen en het beheer van bestaande locaties is in handen van de Utrechtse woningcorporaties, die hiervoor de BV Woonwagenexploitatie hebben opgericht.

Vergeleken met de andere grote steden is het aantal woonwagenstandplaatsen in Utrecht relatief hoog. Wonen in een woonwagen moet, zo stelt het college, gezien worden als een bijzondere woonwens, vergelijkbaar met wonen in een woonboot of in een woongroep. De gemeente houdt in zijn huisvestingsbeleid zoveel mogelijk rekening met alle bijzondere woonwensen, maar heeft te maken met beperkte financiƫle en ruimtelijke mogelijkheden in de stad. De kosten van beheer, exploitatie en handhaving van woonwagenstandplaatsen zijn zo hoog dat niet gekozen wordt voor uitbreiding.

In antwoord op een uitdrukkelijke wens van de woonwagenbewoners zal ook de wijze van toewijzing van een standplaats gaan veranderen. Woonwagenbewoners krijgen invloed bij de keuze van een nieuwe bewoner voor een vrijgekomen standplaats, conform de reeds bestaande praktijk bij toewijzing in bijvoorbeeld woongroepen. Daarmee worden de betrokkenheid van bewoners en de leefbaarheid op een woonwagenlocatie vergroot. Het gaat overigens om een zeer beperkt aantal vrijkomende plekken.

Om de bestaande woonoverlast op en rond woonwagenstandplaatsen effectief aan te pakken, gaat de gemeente proactief handhaven; dit in nauwe samenwerking met de BV Woonwagenexploitatie en de politie.

Datum: woensdag 4 september 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry