Eredivisie en de Spurs winnaars

04/09
2013
Met de altijd hectische 'deadlineday' kwam er maandagavond om 00.00 uur een eind aan de transferperiode in het betaalde voetbal van deze zomer. Twee maanden lang hadden de clubs in de voetbalwereld de tijd om spelers bij elkaar te kopen of te huren. Toch werden er ook dit keer weer onbegrijpelijk veel spelers in een soort alles-of-niets-poging in de 'blessuretijd' van de transferperiode binnengesleept.

Zo deed de Engelse landskampioen Manchester United in de twee maanden dat het 'transferwindow' wijd openstond helemaal niets. Pas toen de markt bijna gesloten was, sloeg de club van Robin van Persie toch nog toe en werd de Belg Marouane Fellaine op het nippertje binnengehengeld. Het zijn de rare maar inmiddels bekende verhalen van 'transferdeadlineday'. Een dag die, vooral in Engeland, begint uit te groeien tot een ware feestdag, waarop voetbalfans thuis bij elkaar op de bank met bier en zakken chips de laatste ontwikkelingen via internet op de voet volgen.

In de Nederlandse Eredivisie kwam 11,8 procent van de transfers op deadlineday tot stand. In Engeland het dubbele. Meer dan 22 procent van de aankopen in de Premier League werd pas op de laatste dag afgewerkt.

Veel Europese competities haalden deze zomer meer geld op dan er uitgegeven werd, zoals de Spaanse Primera Division en de Italiaanse Serie A. Toch was onze Eredivisie op dat vlak de grote 'winnaar'. Maar liefst 111 miljoen euro (netto) stroomde er het Nederlandse betaalde voetbal binnen. De achttien Eredivisieclubs gaven slechts 34 miljoen euro uit, terwijl er 145 miljoen euro de Nederlandse competitie ingepompt werd. Meer dan de helft van dat geld kwam uit de Premier League en ruim een kwart uit Italië.

De clubs in de Serie A gaven 335 miljoen euro uit, evenveel als de ploegen in de Spaanse La Liga. De Franse Ligue1-teams spendeerden 315 miljoen euro en de Duitse clubs in de Bundesliga, de competitie die vorig seizoen twee Champions League-finalisten leverde, gaven 'slechts' 230 miljoen euro uit.

De Engelse competitie vestigde een nieuw record. Samen gaven de twintig clubs in de Premier League zo'n 750 miljoen euro uit. Bijna 30 procent meer dan vorig jaar. Natuurlijk sprong de overgang van Gareth Bale in het oog. Real Madrid betaalde Tottenham Hotspur ongeveer 100 miljoen euro voor de Welshman. Daarmee werden de Spurs de grote winnaars van de transferperiode. De club van Jan Vertonghen kocht voor het astronomische bedrag dat de Welsh-international opbracht namelijk een Spaans international (Soldado), een Braziliaans international (Paulinho), een Argentijs international (Lamela), een Deens international (Eriksen), een Belgisch international (Chadli), een Frans international (Capoue) en een Roemeens international (Chiriches).

Daarmee kan Tottenham dit seizoen dankzij de verkoop van Bale zomaar mee gaan doen om de titel in de Premier League.

 

Datum: woensdag 4 september 2013, 09:33
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Madrid, Manchester, Spanje, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry