Zomer 2013 in woord en beeld

01/09
2013
Wat de gemiddelde temperatuur betreft is de meteorologische zomer (juni, juli en augustus) op de vijftiende plek in de lijst van warmste zomers sinds 1901 terechtgekomen. Zeker geen warmterecord dus. Verder was de weerkundige zomer gemiddeld over het land droog en daarbij scheen de zon veel vaker dan gebruikelijk. Eigenlijk ideaal voor bijvoorbeeld vakantie in eigen land. Ja, een goede zomer voor velen. Dit kwam vooral door de vaak terugkerende invloed van hogedrukgebieden. We kijken terug in woord en beeld.

De zomer begon fris, maar droog. Op de eerste dag van de weerkundige zomer, zaterdag 1 juni, was het aanvankelijk bewolkt en lokaal even mistig. Verder viel er soms wat hele lichte miezerregen waar op de meeste plekken de straten vaak niet eens helemaal nat van werden. In de middag brak de bewolking in delen van het midden, zuiden en westen. Aan het einde van de middag kwamen aan de noordwestkust de eerste bredere opklaringen tevoorschijn. Bij een matige tot vrij krachtige noordwestelijke werd het 's middags slechts 11 tot 15 graden, in het zuidoosten 16 tot 17 graden.

De nacht naar 2 juni verliep fris tot ronduit koud. In het zuidwesten kwam er nachtvorst voor. Woensdrecht noteerde een grasminimumtemperatuur van -1,8 graden en Rotterdam -0,8 graden. Overdag was er veel zon en werd het aan de kust 14 graden, in het binnenland 16 tot 19 graden. Ook de nacht naar maandag 3 juni leverde lokaal vorst aan de grond op. Vier weerstations hadden op 10 centimeter minimumtemperaturen onder nul: Twenthe als koudste met -3,2 graden, in Eindhoven werd het -1,1 graden, Woensdrecht -1,0 graden en Rottterdam -0,9 graden. Verder was het een droge dag met eerst wolken, later (wat) zonneschijn en temperaturen die nog steeds niet aan zomer deden denken: maxima van 12 graden op de Waddeneilanden en elders tussen 14 en 17 graden. Ondertussen werd Midden-Europa getroffen door ernstige wateroverlast, door dagenlange regenval. Met name de Donau veroorzaakte grote problemen, Passau meldde de hoogste waterstand ooit gemeten. De Rijn in ons land liet bij Lobith een waterstand van boven 12 meter N.A.P. zien. Het rivierwater zou nog wel een paar dagen daarna gestaag door blijven stijgen....

Datum: zondag 1 september 2013, 14:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Noord-Brabant, Rotterdam, Woensdrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry