Minder geregistreerde incidenten, maar meer winkeldiefstallen en bedrijfsinbraken

29/08
2013
donderdag 29 augustus 2013

Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) moet veiligheid in winkelgebieden en op bedrijventerreinen verhogen

De halfjaarlijkse veiligheidsmonitor voor bedrijventerreinen en winkelgebieden in Noordwest Nederland is weer bijgewerkt met de politiegegevens tot en met juli 2013. Op www.veiligbedrijventerrein.nl of www.veiligwinkelgebied.nl is te zien hoe gemeenten, winkelgebieden en bedrijventerreinen scoren op een aantal veel voorkomende incidenten, zoals fietsendiefstal, diefstal uit bedrijf of instelling of vernieling. De monitor is een initiatief van de Politie en de Kamer van Koophandel. Ondernemers op bedrijventerreinen en in winkelgebieden kunnen monitoren hoe het met de veiligheid op hun terrein is gesteld. Ze kunnen nagaan of met de inspanningen voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO certificering) resultaten geboekt worden, of besluiten een KVO traject te starten als ze daar nog niet mee bezig zijn.

Winkelgebieden

Gedurende de afgelopen anderhalf jaar is het totaal aantal door de politie geregistreerde incidenten met 6% gedaald. In dezelfde periode is het aantal geregistreerde winkeldiefstallen met 24% gestegen. In de regio Noord-Holland Noord het minst (16%) en in de regio’s Zaanstreek-Waterland en Kennemerland het meest met respectievelijk 28% en 29%. Per 100 winkels werden er in het eerste halfjaar van 2012 in Noordwest Nederland gemiddeld zeven winkeldiefstallen geteld. Een jaar later waren dat er negen per 100 winkels. Hoewel in het afgelopen halfjaar het aantal winkeldiefstallen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012 in den Helder met “slechts ” 12 % toenam, heeft die gemeente nog steeds het hoogste aantal (gemelde) winkeldiefstallen per 100 winkels (18). Den Helder wordt gevolgd door de andere grote gemeenten: Zaanstad (gestegen van 12 naar 15), Haarlemmermeer (van 9 naar 13), Alkmaar (van 10 naar 13), Haarlem (blijft gelijk op 13), Heemskerk (van 5 naar 11) en Beverwijk (van 10 naar 11).

Bedrijventerreinen

Op het punt van de diefstallen uit bedrijven of instellingen voert de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de lijst aan met 8,6 diefstallen per 100 bedrijven of instellingen in het afgelopen halfjaar. Omdat het een kleine gemeente is, gaat het uiteraard om een betrekkelijk klein aantal diefstallen (12). In de grote gemeenten is het aantal diefstallen in het algemeen, zowel absoluut als relatief, groter dan in kleine gemeenten. De meeste grote gemeenten hebben een score boven het gemiddelde voor Noordwest Nederland (3,7 inbraken per 100 bedrijven in een half jaar). Van de grote gemeenten (met meer dan 1000 bedrijven en instelling met minimaal 2 werkzame personen) scoren Zaanstad (5,6) en Purmerend (5,4) het hoogst en Edam-Volendam (1,7) en Schagen (2,2) het laagst.

Ook voor de afzonderlijke winkelgebieden en bedrijventerreinen zijn de gegevens over meerdere jaren in de monitor beschikbaar. Vanaf 2014 zal het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) naar verwachting met een landelijke monitor komen.

Meer informatie is aanwezig op de website: www.veiligbedrijventerrein.nl of www.veiligwinkelgebied.nl.

Bron: KvK Noordwest-Holland

Datum: donderdag 29 augustus 2013, 09:04
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Alkmaar, Beverwijk, Den Helder, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Noord-Holland, Purmerend, Schagen, Waterland, Zaanstad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry