Groenland gaat zijn naam tegen het eind van deze eeuw eer aan doen

28/08
2013
Groenland gaat zijn naam weer eer aan doen, zo voorspellen wetenschappers. Ze verwachten dat er in grote delen van Groenland tegen het jaar 2100 bossen zullen ontstaan met daarin veel verschillende soorten bomen en struiken.

Wie nu aan Groenland denkt, denkt wellicht aan ijs. Maar er zijn reeds verschillende ijsvrije plekken op Groenland te vinden. En op die plekken groeien soms al bomen en struiken. De diversiteit is alleen nog beperkt: op dit moment kunnen slechts vier soorten bomen en grote struiken op Groenland overleven. Bovendien kunnen deze maar op een beperkt aantal plekken groeien. Maar dat gaat veranderen, zo stellen onderzoekers in het blad Philosophical Transactions of The Royal Society B.

Opwarming

De aarde warmt op en dat geldt met name voor noordelijk gelegen gebieden zoals Groenland. Daar neemt de temperatuur nog sterker toe dan gemiddeld, zo wijst onderzoek uit. Wetenschappers besloten om uit te zoeken welke gevolgen die temperatuurstijging voor de flora op Groenland heeft. Welke soorten bomen en struiken kunnen tegen het jaar 2100 op Groenland groeien? En waar zullen die bomen en struiken het het best doen?

Datum: woensdag 28 augustus 2013, 13:11
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Groenland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry