EU-commissie tevreden met browserkeuze-scherm

08/10
2009
De Europese Commissie gaat vragen wat consumenten, softwarebedrijven, computerfabrikanten en andere belangstellenden vinden van de verbeterde versie van het browserkeuzescherm dat Microsoft onlangs heeft gemaakt.

De verbeteringen die Microsoft heeft gemaakt ten opzicht van het originele voorstel in juli, moeten ervoor zorgen dat consumenten een vrije en goed geïnformeerde keuze hebben voor een webbrowser. Zo komt er een eerste scherm met uitleg over wat een browser eigenlijk is. Een Tell me more-knop voor iedere browser geeft de gebruiker de mogelijkheid meer informatie te krijgen over de browser van zijn keuze.

De gebruikerservaring wordt beter en het keuzescherm zou de concurrerende browsers duidelijker presenteren. Ook heeft Microsoft toegezegd dat de commissie de browserkeuze ook in de toekomst kan beoordelen, om te garanderen dat de consumenten een blijvende vrije keuze houden uit beschikbare browsers.

De nieuwe versie van het keuzescherm zal aan alle Europese gebruikers van zowel de huidige als toekomstige versies van Windows worden aangeboden voor een periode van vijf jaar. Dit geldt dus momenteel voor zowel Windows XP, Windows Vista als Windows 7.

In die vijf jaar hebben computerbouwers (OEM), te beginnen met Windows 7, de volledige vrijheid om concurrerende webbrowsers te installeren en Internet Explorer niet te installeren.

De EC accepteert Microsofts voorstel, maar geeft niet direct een akkoord, want het wil het voorstel testen in de markt bij geïnteresseerde partijen. Hier zijn dus ook de IE-concurrenten bij zoals Opera Software, Firefox-ontwikkelaar Mozilla en Google als ontwikkelaar van Chrome.

De meeste kritiek die naar verwachting zal komen is, dat het keuzescherm aan de gebruiker zal worden getoond in de Internet Explorer, compleet met het IE logo in de linkerbovenhoek. Dit kan worden gezien als een voordeel voor de Internet Explorer. Microsoft bestrijdt dit met de stelling dat niets in het ontwerp of uitwerking van het keuzescherm kan worden gezien als in het voordeel van Microsoft. Wel is het discutabel dat het, door de noodzaak het keuzescherm in een webbrowser te presenteren, onmogelijk is het Internet Explorer-achtige uiterlijk van IE uit te zetten.

Het browserkeuze scherm of "ballot screen"zoals Microsoft het noemt komt op de computer via het Windows Update mechanisme. Dit gaat vergezeld van de melding dat het Internet Explorer logo van te taakbalk afgehaald wordt en dat er initiële stappen worden gedaan om Internet Explorer niet langer als de default browser te registreren. Deze browserkeuze update wordt aangemerkt als belangrijk bij Windows Vista en met Hoge prioriteit bij Windows XP. Als het is gedownload krijgt de gebruiker de keuze het gelijk of later uit te voeren. Bij de keuze voor later komt er een snelkoppeling op het bureaublad.

Datum: donderdag 8 oktober 2009, 00:00
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry