Zomer structureel te kort

24/08
2013
Het warmste seizoen van het jaar duurt structureel te kort. Volgens de officiële indelingen dan. En met een kleine knipoog.

De meest populaire indeling der seizoenen is – ook in de context van het weer – vaak niet de meteorologische maar de sterrenkundige. De winter begint wanneer de zon zich loodrecht boven de Steenbokskeerkring bevindt. Dat is het moment dat de zon bij ons het laagst staat. Andersom start de zomer wanneer de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat en bij ons het hoogst aan de hemel. De tussenseizoenen lente en herfst trappen af wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat.

Is dat een logische indeling der seizoen als je naar het weer kijkt? Nou, eigenlijk maar ten dele. Ten eerste is een consequentie van bovenstaande indeling dat in de zomer de zon van meet af aan alleen maar lager komt te staan. In de winter worden de dagen alleen maar langer. Als je er wat langer over nadenkt, doet dat een beetje vreemd aan. Al is een en ander zeker niet gek. De astronomische indeling der jaargetijden is van origine immers geenszins bedoeld om het verloop van het weer te beschrijven, maar voor het markeren van de zongetijden, de astronomische keerpunten door het jaar heen.

Datum: zaterdag 24 augustus 2013, 12:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry