Maak kennis met Orion: NASA’s nieuwe paradepaardje

24/08
2013
Het was even slikken in juli 2011 toen de laatste spaceshuttle op aarde landde en NASA niet langer beschikte over een transportmiddel waarmee astronauten de ruimte in kunnen. Maar er wordt hard geknutseld aan een – in veel opzichten betere – opvolger: MPCV Orion!

Om diverse redenen besloot NASA enkele jaren geleden de spaceshuttle – na meer dan dertig jaar trouwe dienst – met pensioen te sturen. Eén van die redenen was het feit dat de Amerikaanse overheid in de toekomst niet enkel ritjes naar een ruimtestation in een baan om de aarde wil blijven bekostigen. De Amerikanen willen verder. Naar de maan. Naar een asteroïde. Misschien zelfs naar andere planeten. De spaceshuttle was daarvoor ongeschikt. En dus moest NASA de pijlen gaan richten op een nieuw ruimtevaartuig dat beter bij de ambities van het moderne Amerika paste. Het resultaat is MPCV Orion: een ruimtevaartuig dat op dit moment nog ontwikkeld wordt, maar volgend jaar al zijn eerste onbemande vlucht moet gaan volbrengen.

MPCV Orion. Afbeelding: NASA.

Orion ontleed

Hoogste tijd om het nieuwe paradepaardje van NASA eens van dichtbij te bekijken. Welbeschouwd bestaat het ruimtevaartuig uit drie delen. Helemaal onderaan vinden we de Service Module, daarboven de Crew Module en daarboven het Launch Abort System. De Crew Module spreekt voor zich: hier neemt de bemanning plaats. Er is ruimte voor vier astronauten. Ook kunnen er voorraden worden opgeslagen. Dit deel van Orion is het enige deel dat na elke ruimtemissie weer op aarde terugkeert. Onder de Crew Module vinden we de Service Module. Deze stuwt de Crew Module door de ruimte en kan in de ruimte elektriciteit genereren en aan de astronauten leveren. Ook kan deze de astronauten voorzien van water en zuurstof. Eventueel kunnen in de Service Module ook nog voorraden worden opgeslagen. Boven de Crew Module vinden we het Launch Abort System. Dit systeem is ontwikkeld om Orion een stuk veiliger te maken. Stel er gaat tijdens de lancering iets mis, dan `grijpt’ het Launch Abort System de Crew Module van de Service Module (goed te zien in onderstaand filmpje waarin NASA het systeem test) waarna de Crew Module met behulp van parachutes veilig op aarde kan landen. Als het Launch Abort System niet wordt gebruikt (en dat is te hopen) dan wordt het zodra Orion zich in een baan om de aarde bevindt, afgeworpen.

(function(){var b=`pagespeed_iframe`,c=`iframe`;window.pagespeed=window.pagespeed||{};var g=window.pagespeed,h=function(){};h.prototype.a=function(){var a=document.getElementsByTagName(b);if(0

Datum: zaterdag 24 augustus 2013, 09:00
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry