4 jaar gevangenisstraf en TBS geëist voor doodslag vrouw en mishandeling agenten

23/08
2013
 

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vandaag in de rechtbank Overijssel, locatie Almelo, 4 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Enschede. De man wordt verdacht van doodslag op een 35-jarige vrouw in Haaksbergen op 10 augustus 2012 en van belediging en mishandeling van twee politieagenten op 9 december 2011.

De psychische gezondheid van verdachte speelt de laatste jaren een grote rol in zijn leven. In 2011 wil hij geld hebben van zijn broer. De verdachte gaat hiervoor naar het huis van zijn broer. Daar maakt hij een onberekenbare indruk. De moeder en broer van verdachte zijn bang en bellen de politie. Als twee agenten ter plaatse een gesprek met hem willen aanknopen gaat dit erg moeizaam, hij beledigt de agenten. Als ze hem willen aanhouden verzet hij zich hevig. Hij probeert het dienstwapen van een van de agenten te pakken en mishandelt de agent hierbij ernstig. De agent houdt een gebroken kuitbeen en een afgescheurde schouderspier aan de worsteling over. De verdachte wordt aangehouden.

Na de aanhouding wordt de verdachte, vanwege zijn psychische toestand, geplaatst op een gesloten afdeling van een GGZ-instelling. Uiteindelijk vermindert de psychose en wordt hij na een half jaar voorwaardelijk vrijgelaten.

Op 10 augustus 2012 gaat het helemaal mis in Haaksbergen. Getuigen horen geschreeuw en gegil.  Eenmaal ter plaatse gekomen, zien veel mensen de worsteling tussen de verdachte en een vrouw, bloed, een mes, dat hij tegen het hoofd van de vrouw schopt en uiteindelijk hoe de politie verdachte met moeite van de vrouw afhaalt en aanhoudt. Tegen wil en dank hebben deze getuigen gezien hoe de vrouw ter plaatse het leven liet door toedoen van verdachte. Wat er vooraf gegaan is aan deze worsteling is niet duidelijk.

De officier van justitie acht moord niet bewezen. Daarvoor is een voorbedachte rade nodig. De verdachte heeft geen inzicht gegeven in zijn gedachtegangen. Concrete aanwijzingen dat verdachte met plannen rondliep om de vrouw van het leven te beroven zijn er niet. Vooral omdat onduidelijk is gebleven hoe en waarom de vrouw en verdachte elkaar op vrijdagavond hebben ontmoet en wat voorafging aan de worsteling, is er geen bewijs voor de voorbedachte raad.

Verdachte heeft het leven ontnomen van een jonge vrouw die midden in het leven stond. Verder heeft hij een politieman, die er juist was om hem te helpen, zo ernstig verwond dat het voor hem onmogelijk is geworden zijn baan nog uit te voeren. Dit maakt dat, ondanks de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte, de officier van justitie een gevangenisstraf van 4 jaar en TBS met dwangverpleging eist. De gevangenisstraf is vooral voor dat deel waarin verdachte toch een andere keus had kunnen en moeten maken, maar dat niet heeft gedaan. Daarnaast heeft verdachte langdurige behandeling nodig. Die behandeling is complex. Hij lijdt aan een ernstige psychiatrische ziekte, heeft geen ziektebesef en is daardoor medicatieontrouw. TBS met dwangverpleging is daarom noodzakelijk.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over twee weken uitspraak.

Datum: vrijdag 23 augustus 2013, 16:42
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Almelo, Enschede, Haaksbergen, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry