Drie jaar gevangenisstraf voor daders zinloos geweld in Nijmegen

14/08
2013
Arnhem ,

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 21-jarige man uit Nijmegen en een 23-jarige man uit Westervoort veroordeeld voor het medeplegen van een poging doodslag tot een gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Aan de voorwaardelijke straf heeft de rechtbank bijzondere voorwaarden verbonden, waarin een behandeling voor de psychische problematiek van verdachten en een alcohol-, /drugsverbod zijn opgenomen.

Zinloos geweld

De twee verdachten, toen 20 en 22 jaar, hebben een dakloze man meermalen tegen zijn lichaam en hoofd geschopt en daarna hebben ze de man liggend op straat achtergelaten. De rechtbank vindt dit een laffe daad en een ernstig geval van zinloos geweld.

Geen voorbedachten rade

De rechtbank vindt – in tegenstelling tot de officier van justitie die daarvoor een gevangenisstraf van 8 jaar eiste - niet bewezen dat verdachten gehandeld hebben met voorbedachten rade. Hoewel er, objectief gezien, voldoende tijd was voor verdachten zich te beraden op het te nemen of genomen besluit, vindt de rechtbank het – gelet op de inhoud van de psychologische rapportages van de verdachten – aannemelijk dat zij gehandeld hebben vanuit een opwelling.

Psychische problematiek

De rechtbank heeft tevens rekening gehouden met het feit dat bij beide verdachten sprake is van psychische problematiek. De 21-jarige verdachte is onder meer zwakbegaafd en heeft een gedragsstoornis. De 23-jarige verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar als gevolg van onder meer een posttraumatische stress-stoornis (vanwege ernstige pesterijen). 

Vonnis verdachte 1

Vonnis verdachte 2

 

Datum: woensdag 14 augustus 2013, 09:25
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Nijmegen, Westervoort

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry