Onze CO2-uitstoot beïnvloedt het klimaat mogelijk nog honderdduizenden jaren

12/08
2013
Wanneer wetenschappers het hebben over de gevolgen van klimaatverandering kijken ze vaak niet verder dan het jaar 2100. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat de opwarming ook daarna doorzet. Sterker nog: de broeikasgassen die wij nu de lucht in pompen, kunnen het klimaat van de aarde nog wel tien- tot honderdduizenden jaren beïnvloeden.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Hawaii in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze tonen in het blad aan dat de opwarming die we de komende 100 jaar mogen verwachten op haar beurt weer invloed heeft op de jaren daarna.

Feedback

Dat proces – de opwarming die invloed uitoefent op de opwarming – noemen we ook wel feedback. Een bekend voorbeeld daarvan is het smelten van ijs. Als de aarde opwarmt, smelt er meer ijs. Daardoor maakt een wit oppervlak – dat zonlicht weerkaatst – plaats voor een donker oppervlak. Zo’n donkerder oppervlak reflecteert minder zonlicht en daardoor zal het gebied verder opwarmen. Zo leidt opwarming dus tot meer opwarming. En die extra opwarming leidt weer tot meer smelting en dus weer tot meer opwarming. En zo ontstaat een sneeuwbaleffect waarbij de aarde steeds gevoeliger wordt voor klimaatverandering.

Datum: maandag 12 augustus 2013, 13:14
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry