Apothekers vinden gehoor bij Kamer

08/10
2009
DEN HAAG (ANP) - De apothekers, die protesteren tegen de te lage prijzen waarvoor ze medicijnen moeten leveren, vonden donderdag gehoor bij de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid vindt dat het beleid van de zorgverzekeraars om alleen nog de goedkoopste middelen te vergoeden, aan het doorschieten is. Tot nu toe zag de Kamer dit beleid van de zorgverzekeraars als een probaat middel om de te hoge inkomsten van de apothekers af te romen. De apothekers staken hoge bedragen aan kortingen en bonussen die ze kregen van medicijnfabrikanten in eigen zak. Daardoor werd er te veel geld aan geneesmiddelen uitgegeven.

Maar een meerderheid van de Kamer ziet nu de nadelen van het strikte beleid van de verzekeraars: apothekers moeten veel verschillende medicijnen in voorraad hebben, de goedkoopste geneesmiddelen zijn vaak niet leverbaar en patiënten moeten te vaak van middel wisselen. Ook zijn de apothekers teveel tijd kwijt aan administratie van alle verschillende medicijnen.

Kaalslag

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei oog te hebben voor de praktische problemen, maar wees erop dat vergoeding van het goedkoopste medicijn er wel voor heeft gezorgd dat geneesmiddelen veel minder geld opslokken. Hij noemde het beleid van der zorgverzekeraars een 'breekijzer' om het systeem van kortingen en bonussen te doorbreken. ,,Er zat ongelooflijk veel lucht in.''

Dat apothekers door de goedkopere medicijnen het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, ging er bij de minister niet in. De beroepsgroep demonstreerde donderdag bij de Tweede Kamer omdat ze faillissementen en ontslagen vreest. Maar Klink voerde aan dat er vorig jaar nog genoeg nieuwe apotheken de deuren hebben geopend. ,,Er is geen sprake van een kaalslag.''

In zijn ogen hoeft de vergoeding die apothekers per recept krijgen niet omhoog. De apothekers vinden het tarief te laag, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vorig week dat de prijzen per verpakking hoog genoeg zijn.

Datum: donderdag 8 oktober 2009, 11:52
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry