Tientallen meters dik pak ijs veroorzaakte mysterieuze kraters op Mars

06/08
2013
Wetenschappers hebben een nieuwe verklaring gevonden voor mysterieuze kraters op Mars. Kraters met een dubbele laag ejecta zijn volgens de onderzoekers ontstaan doordat het Marsoppervlak op het moment van inslag bedekt was met een tientallen meters dik pak ijs.

Wanneer een meteoriet op een planeet inslaat, ontstaat een krater. Het materiaal dat ooit in die krater zat, wordt net buiten de krater uitgeworpen. We noemen dat materiaal, dat een laagje op de hellingen van de krater vormt, ejecta.

Dubbele laag

Normaal gesproken is er maar één laagje ejecta. Maar op Mars zijn er zo’n 600 kraters met een dubbele laag ejecta (zie de foto bovenaan dit artikel). De buitenste laag is het grootst. Daarop bevindt zich een tweede laag die kleiner is. De mysterieuze kraters met een dubbele laag ejecta werden in de jaren zeventig voor het eerst ontdekt en stelden onderzoekers voor een raadsel: hoe zijn die twee lagen ejecta ontstaan?

IJs

Onderzoekers van Brown University denken dat nu te weten. Ze stellen dat de dubbele laag ejecta ontstaan is doordat het Marsoppervlak op het moment van inslag bedekt was met een dik pak ijs. Wanneer in die tijd een steen op Mars insloeg, dan sloeg deze door de laag ijs heen. Gesteente en ander ejecta vloog door de lucht heen en landde op het omringende ijs. Dat ijs is glad en dus blijft lang niet al het uitgeworpen materiaal netjes liggen. De onderzoekers denken dat de lagen ontstaan doordat een deel van het materiaal verder naar beneden gleed. Ze vermoeden dat materiaal nabij de top van de kraterrand over het gladde ijs naar beneden kwam zetten en materiaal op het lagere deel van de helling bedekte. “Ik denk dat we voor het eerst sinds de DLE’s (dubbellaagse ejecta-kraters, red.) ontdekt werden een verklaring hebben voor hun totstandkoming,” stelt onderzoeker David Kutai Weiss.

Datum: dinsdag 6 augustus 2013, 20:56
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry