Reddingshelikopters Defensie rukken recordaantal uit

01/08
2013
Reddingshelikopters van het Search and Rescue (SAR) squadron op vliegbasis Leeuwarden hebben de eerste 7 maanden van 2013 al een recordaantal vluchten uitgevoerd. Het waren er 156. Vorig jaar rond deze tijd stond de teller op 100. Het betrof dit jaar voornamelijk patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het Medisch Centrum Leeuwarden, maar ook een aantal zoekacties of evacuaties van schepen.

Spoedeisende vluchten

Zo schoot dinsdagavond een AB-412-reddingshelikopter nog te hulp op een cruiseferry in de buurt van IJmuiden. Daar was een vrouw onwel geworden. Zij is overgebracht naar een ziekenhuis in Alkmaar. Vandaag kwamen er weer 2 spoedeisende patiëntenvluchten bij.  

Wisselend

Volgens commandant SAR majoor Ed van Scherpenzeel is de enorme piek niet te verklaren. “We zien geen trend in het soort vluchten dat we uitvoeren, vooral omdat de medische indicaties ontzettend wisselen. Het aantal zoekacties is wel iets toegenomen. Maar als we zo doorgaan, stevenen we sowieso af op een recordjaar wat betreft inzet.”

Het 303 Search and Rescue (SAR) Squadron behoort tot het Defensie Helikopter Commando dat grotendeels vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen opereert. De SAR is echter op  Vliegbasis Leeuwarden gestationeerd en bestaat uit drie Agusta Bell 412 SP helikopters en een team van 30 personen. De helikoptereenheid staat 24 uur per dag en 7 dagen per week gereed voor noodgevallen.

Datum: donderdag 1 augustus 2013, 22:12
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Friesland, Gelderland, Leeuwarden, Noord-Holland, Scherpenzeel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry