KNMI: Juli was zeer warm, zonnig en droog [31 juli 2013]

31/07
2013
De vierde week van juli leverde zelfs een landelijke hittegolf op die zeven dagen duurde. Dat was de eerste hittegolf in zeven jaar. In ons land is sprake van een landelijke hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen op rij elke dag 25 graden of hoger (zomers) is en in dat tijdvak op zeker drie dagen minstens 30 graden (tropisch) is bereikt.

Het aanhoudend warme weer leverde deze maand een gemiddelde temperatuur op van 19,2 graden tegen 17,9 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Daarmee komt deze maand bij de tien warmste sinds het begin van de waarnemingen in De Bilt. De warmste juli ooit was in 2006 met gemiddeld 22,3 graden. De afgelopen twee jaar was juli koel maar ook juli 2010 was met gemiddeld 19,9 graden een zeer warme zomermaand.

Juli was op weg een uitzonderlijke droge maand te worden maar in het laatste weekeinde maakten zware buien binnen enkele uren een einde aan de ergste droogte (foto: Jannes Wiersema)

Juli 2013 is dus de warmste in drie jaar. Vooral de tweede helft van de maand was warm met vrijwel dagelijks zomerse temperaturen van 25,0 graden of hoger. In totaal telde deze maand vijftien zomerse dagen tegen negen normaal. Bovendien kwamen er drie tropische dagen voor met een temperatuur van 30,0 graden of hoger. Juli telt in De Bilt gewoonlijk twee tropische dagen.

De 22e juli was de warmste dag met in Gilze Rijen een temperatuur van 34,5 graden. Ook aan zee was het die dag tropisch warm, terwijl op andere dagen een zeewind aan de kust voor verkoeling zorgde. De landelijk laagste temperatuur was 5,0 graden gemeten op 12 juli op het weerstation Twenthe.

Lange tijd leek het erop dat juli een uitzonderlijk droge maand zou worden maar de zware buien met name in het weekeinde van 27 juli maakten binnen enkele uren een einde aan de ergste droogte. Ook op 23 juli kwamen zeer lokaal in Brabant en Limburg heftige warmte-onweders voor waarbij in korte tijd 40 tot 50 mm viel. Grootschaliger waren de onweersbuien op 27 juli en de daaropvolgende nacht. Op verschillende plaatsen viel toen meer dan 50 mm. De buien gingen bovendien vergezeld van verraderlijke windstoten, hagel en veel bliksem.

KNMI kaart van het neerslagtekort/overshot in Nederland in juli 2013 (Bron: KNMI)

Gemiddeld over het land leverde juli 45 mm op tegen 78 mm normaal zodat juli een droge maand was. Vooral in het noordwesten en uiterste oosten van het land was het droog met plaatselijk circa 25 mm, maar ook veel andere plaatsen kregen minder regen dan normaal. De zware buien die lokaal veel neerslag opleverden zorgden voor een grillige verdeling van de neerslag met grote verschillen over kleine afstanden.

De zon scheen vaak en op verschillende dagen was er vrijwel geen wolkje aan de hemel te zien. Gemiddeld over het land berekende het KNMI ongeveer 255 uur zon tegen 212 uur normaal. De Bilt registreerde omstreeks 245 uur zon, de Veluwe kreeg met circa 220 uur het kleinste aantal zonuren, de westkust had met ongeveer 265 uur de meeste zon.

Klimatologisch maandoverzicht met grafieken
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/jul13.html

Datum: woensdag 31 juli 2013, 10:02
Bron: KNMI Persberichten
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Groningen, Leek, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry