DARPA maakt contactlens met zoomfunctie

03/07
2013
De contactlens met zoomfunctie helpt ouderen niet alleen van hun slechte zicht af, soldaten krijgen er ook superogen door.

Een groep Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers van de Technische Universiteit van Lausanne en de Universiteit van Californiƫ in San Diego werkt aan speciale lenzen waar een speciaal soort zoomfunctie in gebouwd zit. De lens heeft twee lichtwegen; zie het als de lens waardoor licht op de oogbal valt. De eerste is een lichtweg met normale vergroting in het midden van de lens. Die laat licht direct en dus onveranderd door, alsof de drager op dat moment geen lenzen draagt.

Om het midden van de lens zitten echter meerdere reflectoren. Wanneer het licht daar op valt, kaatst het eerst vier keer rond binnen de reflector voordat het oog wordt bereikt. Dat levert een vergroting van 2,8x op. Wisselen tussen de zoom-stand en standje normaal gebeurt met een doodnormale 3D-bril, zo eentje die je bij 3D-tv's krijgt. Zo'n bril heeft elektrische sluiters die normaliter razendsnel heen en weer gaan, om in samenspel met het gepolariseerde scherm van een 3D-tv een driedimensionaal effect te bereiken.

Door afbuiging binnen de reflectoren rechts wordt het beeld vergroot.

De wetenschappers hebben de bril echter aangepast zodat de sluiters open of dicht blijven staan. Zo kan gewisseld worden tussen ingezoomd zicht en normaal zicht. Niemand heeft de lenzen nog gedragen, daar is het gebruikte plastic te hard voor. De wetenschappers ontwikkelden de lenzen op een kunstoog, maar willen de lens nu zachter maken. Zo moet die op termijn te dragen zijn, ook moet de 3D-bril verdwijnen. Het wisselen tussen normaal en ingezoomd zicht moet binnen de lenzen zelf mogelijk worden.

Het onderzoek wordt gefinancierd door DARPA. Die wetenschapstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie zou de lenzen op termijn willen gebruiken om soldaten superzicht te geven. Toch is het niet ondenkbaar dat ook ouderen met achteruitgaand zicht ooit iets aan de technologie hebben. Volgens de wetenschappers is het namelijk een stuk eenvoudiger de relatief kleine achteruitgang in zicht door ouderdom te compenseren, dan een soldaat superzicht te geven. En veelgebruikte technologie als GPS en internet zijn immers ook maar DARPA-afdankertjes.

Het prototype zoals het er nu uitziet, rechts achter de 3D-bril

Datum: woensdag 3 juli 2013, 12:24
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: San Diego, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry