Rotsen redden ons klimaat… na 300.000 jaar

29/07
2013
Dankzij de verwering van rotspartijen herstelt ons klimaat sneller dan gedacht van hoge concentraties koolstofdioxide. Het slechte nieuws? Het duurt nog altijd 300.000 jaar. Dat ontdekte een onderzoeksteam van Oxford University (VS).

Het broeikasgas koolstofdioxide is de voornaamste boosdoener van de opwarming van de aarde. Het gas lost op in waterdamp en regent vervolgens neer op rotsen als basalt en graniet. Door chemische reacties (chemische verwering) wordt het koolstofdioxide vervolgens 'gevangen' in de bodem en komt (via onder andere rivieren) in zee terecht, waarna de aarde weer afkoelt.

Dit proces kan weleens de redding van ons klimaat zijn. Het bewijs daarvoor vormt een gebeurtenis van 93 miljoen geleden, het zogenoemde 'Ocean Anoxic Event 2'. Gedurende 10.000 jaar pompten vulkanen toen jaarlijks 10 gigaton koolstofdioxide in de lucht. Dat leidde tot een temperatuurstijging van het zeewater van 3 graden Celsius en het uitsterven van ruim de helft van alle soorten in zee. De onderzoekers ontdekten dat de chemische verwering na deze periode sterk toenam, waardoor het klimaat na 300.000 jaar weer even koel was als voorheen, vier maal sneller dan gedacht.

Omdat de vulkanische koolstofdioxide-uitstoot van toen vergelijkbaar is met de menselijke uitstoot van nu, denken de onderzoekers dat het ook nu weer zo lang gaat duren voor de situatie weer hersteld is. Mits we dan wel nu direct met de uitstoot staken. Willen we een sneller herstel, dan zullen we het koolstofdioxide zelf uit de lucht moeten vangen, anders gaan we wel erg snel richting een nieuwe massa-uitsterving.

Het onderzoek staat beschreven in Nature Geoscience.

Foto: Walter Siegmund/CC-BY-SA-3.0

Datum: maandag 29 juli 2013, 11:43
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry